Preview: Tottenham Hotspur – Everton

06/04/2013 0 Od Riči

Duel na White Hart Lane si v boji o evropské poháry rozhodně nezaslouží přívlastek rozhodující, případná výhra by však Tottenham, nebo Everton zcela jistě velmi povzbudila.

Oba týmy se momentálně nacházejí v trochu odlišném rozpoložení. Zatímco Spurs minulé kole poprvé po třech prohrách zabodovali stoprocentně, když porazili Swansea na jejím hřišti, Toffees prožili úspěšný březen. Ovšem pouze co se týče Premier League, v níž triumfovali ve všech třech domácích střetnutích, což Davidu Moyesovi vyneslo trofej pro nejlepšího ligového manažera za uplynulý měsíc. Dojem z března kazí pouze trapné vypadnutí z FA Cupu po debaklu 0:3 od Wiganu na Goodison Parku.

Everton vůbec poprvé od ledna roku 2010 dokázal zvítězit v lize ve třech po sobě jdoucích kolech, nevýrazné první dva měsíce roku 2013 jsou tak aspoň trochu odčiněny.

Tottenham vede z pozice manažera od letošní sezóny Andre Villas-Boas a pod jeho taktovkou míří mužstvo za třetím místem. Proti Evertonu bude mít však Portugalec velké starosti se sestavou, několik jeho hráčů utrpělo zranění, chybět bude hlavně hvězdný Gareth Bale. Jenže David Moyes správně připomíná: „Bale nebude hrát? Vzpomeňte si ale, nám chybí Marouane Fellani a Steven Pienaar!“

Pro domácí jde o zajímavé utkání. Když pomine touhu oplatit neuvěřitelný obrat Evertonu z prosincového vzájemného zápasu, první střetnutí za Tottenham manažeroval legendární Bill Nicholson právě proti Blues. Tehdy v roce 1958 z toho byla divoká výhra 10:4 pro Spursm.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Tottenham uspěl za tři body jednou z posledních 13 zápasů proti Evertonu
  • v neděli se kluby střetnou po 165., domácí byli úspěšnější v 60 případech, 49x se zrodila remíza a Toffees se radovali 55x.

Tottenham
3. místo s 57 body

  • v loňské sezóně ve stejné fázi soutěže pod Harrym Redknappem měl na kontě o bod méně
  • je jediným tým v Premier League, který na domácí půdě nasbíral méně
  • bodů (28) než venku (29)
  • v letošních 15 utkáních na WHL vstřelil 22 gólů
  • v historii Premier League prohrál v dubnu 35x, vícekrát než jakýkoliv jiný celek.

Everton

  • 6. místo s 51 body
  • 57% ze svých gólů v lize vsítil v prvním poločase
  • nevyhrál v posledních třech venkovních výjezdech v Premier League, přičemž v posledních dvou dokonce prohrál
  • na venkovní půdě prohrál naposledy třikrát za sebou mezi srpnem a říjnem roku 2005
  • bude se snažit o 600. ligovou venkovní výhrou.

Týmové novinky

Tottenham ve čtvrtek remizoval ve čtvrtfinále Evropské ligy doma s Basilejí 2:2 a zranili se mu tři hráči. Odpočinou si Gareth Bale (kotník), Aaron Lennon a William Gallas (oba koleno). Delší dobu absentují Jermaine Defoe (sval) a Sandro s Younesem Kaboulem (oba koleno).

Tottenham Hotspur: Lloris, Friedel, Walker, Naughton, Dawson, Caulker, Gallas, Vertonghen, Assou-Ekotto, Lennon, Holtby, Livermore, Dembele, Carroll, Parker, Huddlestone, Sigurdsson, Dempsey, Adebayor.

David Moyes se modlí, aby Kevin Mirallas vyléčil menší zdravotní problémy s tříslem z poslední kola proti Stoke. Ani netřeba připomínat, jak je Belgičan pro ofenzivu Evertonu důležitý, zvlášť pokud kvůli disciplinárním trestům nenastoupí Marouane Fellani a Steven Pienaar. Stále mimo hru s poraněným lýtkem se nachází Tony Hibbert.

Everton: Howard, Mucha, Jagielka, Heitinga, Distin, Baines, Coleman, Gibson, Osman, Mirallas, Jelavić, Anichebe, Oviedo, Naismith, Barkley, Stones, Hitzlsperger, Duffy.

Co: Tottenham Hotspur FC – Everton FC, 32. kolo Premier League
Kdy: 07.04.2013 od 15:05 SEČ
Kde: White Hart Lane, Tottenham, Londýn (kapacita: 36 310)
Rozhodčí: Andre Marriner