Preview: Everton – Queens Park Rangers

12/04/2013 0 Od Meňa

Díky posledním vydařeným výsledkům Everton stále živí naději na Ligu Mistrů a pokračování bodového sběru se od něj očekává i proti trápícímu se QPR.

To, že březen patří dlouhodobě k jejich nejsilnějším měsícům nám už Toffees předvedli. A marně nevstoupili ani do čtvrtého měsíce v roku a právě o čtvrté ligové vítězství v řadě jim šlo v zápase proti Tottenhamu. Evertonu se povedlo otočit nepříznivý stav, jenže nakonec již letos poněkolikáté doplatil na svoji letošní slabinu inkasovaných branek v závěru utkání a z Londýna odjížděl v podstatě s nic neřešící remízou.

Situace se tedy má tak, že k vysněné čtvrté příčce Evertonu schází šest bodů, přičemž pátý Arsenal je v náskoku čtyřbodovém. Ze sobotního duelu proti QPR tedy nikdo menší, než tříbodový zisk akceptovat nebude, obzvláště s příhledem na los zbývajících zápasů, kdy Toffees z šesti posledních zápasů musí na Emirates, Anfield a Stamford Bridge. Momentální forma v každém případě nezadává důvod k pesimismu a dobrou zprávou je také návrat potrestaných hříšníků Stevena Pienaara a Marouane Fellainiho.

Na Loftus Road zato musí řešit daleko dramatičtější situaci. QPR je v tabulce předposlední a jen neočekávané zmrtvýchvstání by je za současné výkonnosti dovedlo v Premier League zachránit. Minulý týden si pod sebou Hoops sami podřezali větev, když v 90. minutě přišli o veledůležité vítězství nad hlavním sestupovým rivalem z Wiganu.

Se čtyřmi výhrami, posbíranými za celou sezonu, tedy s velkou pravděpodobností Redknappovi svěřenci k další sezoně mezi elitou potřebují minimálně další čtyři výhry ze zbývajících šesti zápasů. Vskutku nevalné vyhlídky. Jisté je to, že QPR již nemají co ztratit, takže v sobotu se na Goodison Parku dá očekávat ledaccos. Ostatně prohrát s nimi Everton umí, to už nám v loňské sezoně dokázal.

Zápasová fakta

V prvním letošním vzájemném klání se oba celky rozešly smírně 1-1, oba týmy si tehdy vstřelily po jednom vlastním gólu. Při poslední návštěvě Goodison Parku však Hoops bodovali naplno, stalo se tak v prvním zápase předchozí sezony. Doposud se jedná o jedno z pouhých pěti venkovních vítězství, které QPR od návratu do Premier League před dvěma lety zaznamenali. Dlouhodobě se Evertonu proti QPR nedaří – z posledních jedenácti zápasů vyhrál jen dvakrát.

Everton

  • Třináct gólů již vstřelil hlavou, což je spolu s Manchesterem United nejvíce v lize.
  • Díky brankám, obdrženým v posledních pěti minutách, již ztratil sedm bodů.
  • Jen trefy a asistence Marouane Fellainiho letos Evertonu obstaraly 12 bodů.
  • Leighton Baines připravil svým spoluhráčům více střeleckých šancí, než kterýkoliv jiný hráč z pěti předních evropských soutěží, a to 97.

QPR

  • Devět z posledních dvanácti gólů vstřelily lednové posily (Remy pět, Townsend a Jenas dva).
  • Hráči QPR dostali již dvanáct červených karet.
  • Střelecky produktivnější je venku, než doma, kde vstřelil 12 oproti sedmnácti gólům z cizích hřišť.
  • Ze svých celkových 32 branek jen jedenáct vstřelil v prvním poločase.

Absence

Zmíněným návratem Pienaara a Fellainiho se Everton vrací do plné síly. Doposud jediný marod Tony Hibbert se již zapojil do herní praxe alespoň v mládežnickém týmu. QPR bude chybět suspendovaný Bobby Zamora a Shaun Wright-Phillips, který kvůli zraněnému kotníku přijde o zbytek sezony.

Kdy: 13.4. 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park
Rozhodčí: Lee Mason