Novým kapitánem bude Jagielka

12/04/2013 0 Od Meňa

Po sezoně se s Evertonem rozloučí dlouholetý kapitán Phil Neville a o jeho nástupci má David Moyes již jasno. Pásku bude podle očekávání nosit Phil Jagielka.

Neville, který po skončení sezony Goodison Park po osmi letech opustí, dělal Toffees kapitána od ledna 2007. Hledání nového lídra ovšem dlouho netrvalo. Podle Davida Moyese bude od příští sezony novým kapitánem Phil Jagielka, který Nevilla ve funkci zastupuje v případě jeho absence.

„Když Phil nehraje, je to Jagsova role a od nové sezony ji bude plnit trvale,“ potvrzuje Moyes. „Vypracoval se ve špičkového středního obránce, jeho výkony jsou vynikající. Musí od Phila odkoukat, jak se chová na hřišti a zařídit, aby všechno probíhalo v pořádku. Pokud to Jags dokáže, čeká nás doufejme další období úspěchu s úspěšným kapitánem. Jags si to za svoje výkony zaslouží, ale Phila nebude jednoduché nahradit. Byl to skvělý kapitán i mimo hřiště, tým je u něj pokaždé na prvním místě.“

Podle Moyese šestatřicetiletý odchovanec Manchesteru United dokonce předčil očekávání, které v době jeho příchodu v létě 2005, manažer měl. Možná i proto si Moyes s Nevillem vypracovali skálopevný pracovní vztah, založený na tvrdé práci, spolehlivosti a příkladném přístupu. Není tedy divu, že Neville byl vlastně prodlouženou Moyesovou rukou na hřišti.

„Rozhodně je velkou součástí progresu, který jsme učinili. Tehdy jsme potřebovali rozdílný typ hráče a myslím, že Phil překonal to, co jsme si mysleli. Mohl hrát krajního obránce nebo záložníka a to nám dalo příležitosti ke všestrannosti. Je to jeden z těch předních hráčů jako byl Tim Cahill a nyní Leighton Baines a Phil Jagielka, kteří jsou tu dlouhou dobu.

Od té doby co tu je, říká a dělá jen správné věci. Moc lidí ani nevidí práci, kterou odvádí v pozadí. V budoucnu na něj určitě čeká práce v managamentu nebo trénování.“