Preview: Arsenal – Everton

15/04/2013 0 Od Riči

Everton se po devíti dnech opět představí na severu Londýna. V dohrávce 29. kola na půdě Arsenalu netřeba připomínat, o co svěřenci Davida Moyese momentálně usilují.

V úterý večer se střetnou dvě mužstva s velmi solidní formou, oba celky v lize neprohrály už čtyři kola, Arsenal dokonce drží sérii čtyř výher v řadě, Toffees o podobnou bilanci přišli díky vyrovnávací brance ze závěru utkání proti výše zmíněnému Tottenhamu.

Gunners v sobotu málem na Emirates Stadium oloupil o body Norwich, bývalý Evertonian Mikel Arteta však v 85. minutě z penalty vyrovnal na 1:1 a do konce střetnutí se díky dvěma gólům do hostující sítě skóre otočilo. Blues tak ztrácejí na aktuálně třetí Arsenal čtyři body.

O šancích Evertonu na přední umístění toho bylo napsáno už mnoho, celou situaci trefně shrnul David Moyes: „Jestliže na Arsenalu zvítězíme, podle mě máme šanci kvalifikovat se do Ligy mistrů, po případné prohře se nejspíše můžeme zaměřit pouze na Evropskou ligu. Bez ohledu na zítřejší výsledek, hráči si vypracovali dobrou pozici.“

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Arsenal je neporažen v 11 posledních ligových zápasech proti Evertonu (8 výher, 3 remízy), naposledy ho Blues porazili v březnu 2007, na Goodison Parku se tehdy postaral o jedinou branku Andy Johnson
  • Gunners zaznamenali v éře Premier League proti svému úternímu soupeři ze všech týmů nejvíce výher (26) a nejvíce vstřelených branek (82)
  • Arsenal prohrál z 20 posledních vzájemných soubojích na domácím hřišti pouze jednou (16 výher, 3 remízy, jedna prohra), Merseysiders zaznamenali jediný úspěch v lednu 1996 při výhře 2:1.

Arsenal

  • 3. místo s 59 body
  • pětkrát za sebou v letošním ligovém ročníku ještě nevyhrál, momentálně ho od tohoto záznamu dělí jeden tříbodový zisk
  • jen vedoucí Manchester United skóroval v aktuální Premiership vícekrát než Wengerovo mužstvo (64)
  • v letošní ligové sezóně vedl o poločase devětkrát a pokaždé utkání dotáhl do vítězného konce.

Everton

  • 6. místo s 55 body
    vyhrál čtyři z posledních pěti kol Premier League (5 výher, jedna remíza), jenže v posledních čtyřech výjezdech na soupeřovo hřiště nedokázal bodovat naplno (2 remízy, 2 prohry)
  • letos v Londýně ani jednou neprohrál (3 remíza, jedna výhra), ovšem v hlavním městě Anglie neudržel čisté konto už 13 duelů
  • potřetí za sebou se utká s klubem z Londýna (QPR, Tottenham), ve zbývajících pěti kolech potom bude čelit ještě Fulhamu, West Hamu a Chelsea.

Týmové novinky

Domácí čekají na zdravotní stav Łukasze Fabiańskiho, jehož trápí naražená žebra ze střetnutí s Norwichem. Zatímco Per Mertesacker a Tomáš Rosický se vrací do akce po jednozápasové absenci zapříčiněné disciplinárním trestem respektive menším zraněním zadního stehenní svalu, tak Abou Diaby si s poraněným kolenem odpočine od fotbalu ještě hodně dlouho dobu.

Arsenal: Szczęsny, Fabiański, Gibbs, Jenkinson, Koscielny, Mertesacker, Monreal, Sagna, Vermaelen, Arteta, Cazorla, Coquelin, Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Wilshere, Arshavin, Gervinho, Giroud, Podolski, Walcott.

Toffees nehlásí žádné nové zranění, David Moyes informoval pouze o menších šrámech z posledního kola proti QPR. Tony Hibbert nadále nabírá herní praxi za U21, dnes pomohl k výhře 2:1 nad Boro.

Everton: Howard, Baines, Coleman, Distin, Jagielka, Mirallas, Gibson, Fellaini, Pienaar, Osman, Anichebe, Jelavić, Naismith, Heitinga, Oviedo, Barkley, Hitzlsperger, Mucha.

COME ON YOU BLUES!

Co: Arsenal FC – Everton FC, dohrávané 29. kolo Premier League
Kdy: 16.04.2013 od 20:45 SEČ
Kde: Emirates Stadium, Holloway, Londýn (kapacita: 60 361)
Rozhodčí: Neil Swarbrick