Preview: Sunderland – Everton

20/04/2013 0 Od Riči

Proti Sunderlandu hraje Everton velmi rád, nyní ho však čeká těžší utkání než obvykle. O záchranu bojujícím domácím totiž dodal nový impuls kontroverzní Paulo Di Canio.

Nový boss přebral tápající Sunderland po Martinu O´Neillovi a už ve druhém utkání se mu podařilo něco úžasného. V Tyne–Wear derby Newcastle padnul na vlastním hřišti po debaklu 3:0, tomu se říká výborně se uvést v novém zaměstnání! Jen si přestavte, kdyby si Everton odvezl z Anfieldu výhru 3:0… hezká pohádka.

Black Cats jde opravdu o hodně, sestup z Premier League by pro ně znamenal citelnou ekonomickou ránu. I proto možná přišel Di Canio, který co by „blázen na svobodě“ dokáže mužstvo výborně namotivovat. Otázkou je, zda z hlediska dlouhodobější hlediska je Ital sázkou na správnou kartu. Vždyť prozatím sbíral manažerské zkušenosti pouze dva roky ve Swindonu Town. Z League One do Premier League se tak často nepřechází a jsem si jistý, že za jeho angažováním stojí nejen jeho schopnosti ale také jeho mediálně přitažlivý obraz.

Abych Di Cainiovi jenom neškodil, je třeba připomenout jeho fair play gesto proti Evertonu. V roce 2001 při zranění brankaře Paula Gerrarda chytil míč do ruky, místo aby pohodlně skóroval.

A co Everton? Po úterní bezgólové remíze na Emirates Stadium se dostal do těžké pozice, co se týče Ligy mistrů. Kvalifikace do milionářské soutěže momentálně vede kromě potřebných výher proti slabším soupeřům i přes tříbodové zisky z Anfieldu a Stamford Bridge. Natolik je to reálná situace, je na individuálním zvážení.

Proti Arsenalu se dobře uvedl Ross Barkley, s možným návratem Leona Osmana, by tak David Moyes řešil přetlak v záložní formaci, což je pěkné zjištění. Necháme rozhodnutí na skotském stratégovi, protože: IN MOYES WE TRUST. Nebo aspoň tedy většina z nás.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Sunderland neporazil EFC v posledních 19 střetnutích, naposledy se mu poštěstilo v prosinci 2001, Claudio Reyna zajistil výsledek 1:0
  • v éře Premier League Everton svého sobotního soka porazil 7:1, 5:0 či 4:0.

Sunderland

  • 15. místo s 34 body
    nejvyšší výhra v derby proti Newcastlu za 34 let z minulého kola se počítá jako jediná výhra z posledních deseti ligových zápasů a jediné čisté konto z posledních devíti ligových zápasů
  • na Stadium of Light letos padlo 34 branek, méně než kdekoliv jinde v Premiership
  • Stephane Sessegnon nastřílel v aktuálním ligovém ročníku šest gólů, pětkrát se trefil v závěrečné dvacetiminutovce.

Everton

  • 6. místo s 56 body
  • jeho současný bodový zisk je ve fázi pět kol před koncem sezóny největší od sezóny 2004/05, kdy skončil pátý
  • neprohrál posledních šest ligových duelů
  • celkově prohrál letos v Premier League pětkrát, jen oba kluby z Manchesteru mají lepší statistiku (čtyři)
  • dojem ale kazí 15 remíz, v loňském ročníku jich po 33. kolech nasbíral osm.

Týmové novinky

Záložník Craig Gardner si odpyká druhou část z dvouzápasového trestu. Stav Connora Wickhama je otázný, kvůli zraněním jsou mimo Steven Fletcher, Lee Cattermole, Titus Bramble, Carlos Cuéllar a Wes Brown.

Sunderland: Mignolet, Westwood, Bardsley, Rose, O’Shea, Kilgallon, Bramble, Mangane, N’Diaye, Colback, McClean, Larsson, Johnson, Vaughan, Sessegnon, Graham, Wickham, Mandron, Laidler.

Leon Osman se podrobí fitness testu a až poté se zjistí, jestli ho tříslo pustí na hřiště. Tony Hibbert dále pokračuje v nabírání herní praxe za výběr U21.

Everton: Howard, Mucha, Neville, Coleman, Distin, Jagielka, Baines, Gibson, Fellaini, Pienaar, Osman, Naismith, Heitinga, Oviedo, Barkley, Hitzlsperger, Anichebe, Mirallas, Jelavić.

Co: Sunderland AFC – Everton FC, 34. kolo Premier League
Kdy: 20.04.2013 od 16:00 SEČ
Kde: Stadium of Light, Enderby Road, Sunderland (kapacita: 49 000)
Rozhodčí: Phil Dowd