Preview: Liverpool – Everton

04/05/2013 0 Od Riči

Více než půlroku se čekalo na další Merseyside derby. A v tom nadcházejícím je opět o co hrát, LFC totiž hrozí, že poprvé od roku 1962 skončí v druhé sezóně po sobě za Evertonem.

Minulou sezónu skončili Reds osmí a Toffees sedmí, letos to zatím vypadá na o místo lepší pozici pro oba celky. Jen si to představte – po dvě sezóny být nejlepším klubem v Liverpoolu… Abych ale zaslepeně nehovořil pouze o touze za každou cenu porazit rivala, je třeba připomenout stále žijící šanci Evertonu na kvalifikaci do evropských pohárů. Na páté místo scházejí tři body a Tottenham má zápas k dobru, proč však zavrhnout něco, co ještě není ztracené?

Liverpool se od sezóny 2008/09 marně snaží dostat zpět mezi nejlepší anglické kluby, poslední čtyři roky jsou v jeho podání ve znamení změn, ať už se myslí manažerské nebo hráčské. Od aktuálního ročníku nový boss Brendan Rodgers zatím také nepřesvědčil o svých kvalitách, momentální osmé místo budiž důkazem. Stále je ovšem na konci svého prvního roku na Anfieldu, tudíž na hodnocení zbyde ještě dost času.

Do 220. Merseyside derby půjdou domácí bez své největší hvězdy (nemyslím teď toho jejich slavného, občas trousícího bezmyšlenkovité věty, kapitána). Luis Suárez v předminulém kole pokousal Branislava Ivanoviće, za což mu FA udělila trest na deset utkání. Pro mě osobně, i když zvážím nezpochybnitelné fotbalové kvality Uruguayce, je škoda, že do derby nenastoupí. Atmosféru střetnutí by svou přítomností jenom okořenil. I bez svého nejlepšího střelce LFC v minulém kole dominoval, trápící se Newcastle na jeho hřišti deklasoval 6:0 a přes Stanley Park poslal varování.

Motivace Evertonu byla už zmíněná výše v článku, jestliže ještě přičteme, touho po ukončení hrůzostrašné série, Toffees na Anfieldu nezvítězili od roku 1999, musí se jít za vítězstvím. Gibsonův návrat vypadá reálně, a tak bude mít David Moyes k dispozici nejsilnější sestavu. Otázka pouze nastává v obsazení útočníka. Zda padne volba na Anichebeho, či Jelaviće, vrtá hlavou spoustu lidem. Za mě bych volil Jelaviće, aniž vlastně vím proč.

Minulý rok Liverpool vyřadil Everton v semifinále FA Cupu. Černý den Evertonians zapříčinil také svou hrubkou Sylvain Distin, když vybídnul nepovedenou malou domů Suáreze k vyrovnání. Zkušený stoper se ze své kiksu poučil:

„Je to zvláštní, protože když se mě lidé ptají na největší moment z minulé sezóny, často zmiňuji semifinále FA Cupu. Někteří mi nerozumí a často kroutí hlavou, já se ale díky onomu momentu naučil hodně o sobě, mých spoluhráčích a zaměstnancích s fanoušky na Goodison Parku. Zjistíte, co všichni cítí.

Podobné věci se fotbalistovi během kariéry přihodí; velký zápas, velká chyba. Vzešel jsem se z toho silnější, ačkoliv jsem si prožil své. Protrpěl jsem si pár týdnů, během nichž se mi hlavou honily různé myšlenky. Uvažoval jsem dokonce o konci kariéry, až tak daleko jsem zašel. Naštěstí jsem se vzchopil, což je nejdůležitější.“

Moyesovo mužstvo vypadá nabuzené, v celkem solidní formě a nohami na zemi, ideální kombinace na úspěch. Dočkáme se ho?

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Liverpool neprohrál v poslední pěti soubojích proti Evertonu
  • Toffees zvítězili v jednom z posledních 12 duelů v Premier League se svým městským rivalem (1 výhra, 4 remízy, 7 proher)
  • Toffees na Anfieldu neuspěli v 14 po sobě jdoucích návštěvách, naposledy se radovali po brance Kevina Campbella v roce 1999
  • v éře Premier League padlo v bitvách LFC vs. EFC nejvíce červených karet ze všech duelů (20).

Liverpool

  • 7. místo s 54 body
  • prohrál jednou v posledních devíti ligových kolech (5 výher, 3 remízy, 1 prohra)
  • udržel čisté konto ve třech z posledních čtyř ligových zápasech
  • vstřelil devět branek ve dvou hrách, v nichž chyběl Suárez
  • Stevena Gerrarda dělí od 100 ligových branek dva zářezy.

Everton

  • 6. místo s 59 body
  • prohrál jednou v posledních osmi ligových kolech (5 výher, 2 remízy, 1 prohra)
  • v lize pětkrát otočil nepříznivý stav střetnutí
  • David Moyes z 24 střetů s Liverpoolem zvítězil čtyřikrát
  • Phil Jagielka nastoupil za klub v 499x a Seamus Coleman 99x.

Týmové novinky

Brendan Rodgers bude kromě disciplinárně potrestaného Luise Suáreze vybírat z kompletní soupisky. Fabio Borini se po zotavení ze zlomené nohy dostává do plné kondice, proti Newcastlu střídal a i skóroval.

Liverpool: Reina, Johnson, Agger, Carragher, Enrique, Lucas, Gerrard, Henderson, Downing, Sturridge, Coutinho, Jones, Wisdom, Škrtel, Coates, Shelvey, Assaidi, Borini, Suso, Coady.

Darron Gibson kvůli zraněnému stehnu vynechal výjezd do Sunderlandu, do derby se ho ale drží velká šance na start. Na marodce proto zůstane pouze Phil Neville s kolenem.

Everton: Howard, Baines, Jagielka, Heitinga, Distin, Coleman, Gibson, Osman, Pienaar, Fellaini, Mirallas, Anichebe, Mucha, Duffy, Oviedo, Barkley, Jelavić, Naismith, Hibbert.

Co: Liverpool FC – Everton FC, 36. kolo Premier League
Kdy: 05.05.2013 od 14:30 SEČ
Kde: Anfield Road, Liverpool (kapacita: 45 276)
Rozhodčí: Michael Oliver