Reid větří výhru v derby

01/05/2013 0 Od Riči

Petera Reida se před Merseyside derby chytil záludný pocit, podle něhož Everton o víkendu ukončí nelichotivou sérii na Anfieldu. Snad se legenda nemýlí.

Ona nelichotivá série se táhne již pěkně dlouho, Toffees naposledy zvítězili na hřišti rivala v roce 1999. O tehdejší triumf 1:0 se postaral Kevin Campbell. A přestože padl pouze jeden gól, diváci se nenudili, jelikož rozhodčí vytáhl hned tři červené karty. Památná je hlavně potyčka brankaře Westervelda s Jeffersem, po šli oba aktéři předčasně do sprch.

Aktuálně mužstvo Brendana Rodgerse neprohrálo na domácí půdě v pěti zápasech, přesto Reid svému bývalému klubu věří: „Anfield byl vždy těžkým místem na získávání bodů. Drží se mě ale záludný pocit. Přišla chvíle Evertonu, letos zde zvítězí.“

Opravdu je na čase, aby Everton vyhrál. Podle statistiky nás čeká v derby úspěch a dosáhnout ho na Anflieldu by bylo skvělé. Často dostávám otázku, na kterém stadionu se prožívá lepší pocit z výhry v derby. Nezáleží však na hřišti.“

Peter Reid hrál na Goodison Parku v letech 1982 až 1989, v té době prožíval Everton úžasná léta, jsou s nimi spojeny pochopitelně i derby na Anfieldu.

„Jsem šťastný za účast v několika Merseyside derbies. Pro rodáka z Merseyside znamená hrdost nastoupit v těchto duelech. Pamatuji si pár výher na Anfieldu, Sharpy, Linenek a Rats skórovali. Jednou, aspoň si to myslím, dokonce Grobbelaar inkasoval jesličkami.

Z druhé strany mince musím ale přiznat, že prohry od Liverpoolu pochopitelně nedržím v hlavě jako nejlepší chvíle.

Když jsme prohráli derby ve finále FA Cupu v roce 1986, nenastoupil jsem do autobusu na okružní jízdu městem. Dostal jsem pokutu v hodnotě dvou týdenních platů, nijak mě to ale tehdy netrápilo, protože jsem cítil zklamání po ztrátě mistrovského titulu a FA Cupu. Raději jsem skončil v Red Lionu s pár pintami piva!“

Odhodlán prolomit prokletí na Anfieldu hlásá také současný kapitán Phil Jagielka. Vzhledem k nejasné budoucnosti Davida Moyese by podle něj nebylo vhodné, aby opustil EFC bez výhry ze stadionu úhlavního soka.

„Nikdo neví, jaká bude situace manažera na konci sezóny, takže pokud ho čeká poslední souboj v pozici bosse Evertonu na Anfieldu, bylo by hezké se s ním rozloučit stylově.

Není to však pouze o Davidu Moyesovi, jedná se o záležitost celé kabiny. Měli bychom si toto střetnutí užít a předvést výkon podobný většině utkání sezóny. Potom můžeme uspět.“