Preview: Chelsea – Everton

17/05/2013 0 Od Meňa

Nedělní tečka za letošní sezonou v podobě posledního zápasu pro Everton již vůbec nic neřeší. Přesto bude duelem, na který se bude nějáký čas vzpomínat.

S domácími fanoušky se David Moyes rozloučil již minulý týden a rozlučka to byla vydařená. Dlouholetý manažer Toffees dal stařičkému Goodison Parku sbohem vítězstvím nad West Hamem a ochozům mohl po závěrečném hvizdu pyšně mávat s vědomím, že lepší domácí bilance než letos, během svých jedenácti let s Evertonem dosáhnout nedokázal.

To definitivní loučení ale přijde v neděli na Stamford Bridge. Právě tam si Moyes odšéfuje svých posledních devadesát minut v pozici manažera Toffees. Pak už si Evertonians budou moci jen představovat, kdopak na jeho místě za postranní čarou bude nervózně přešlapovat od nové sezony a padesátiletý Skot už se zase bude moci myšlenkami přenést na Old Trafford, kde na něj čeká možná ten nejsložitější úkol v současném špičkovém fotbale.

Možná právě trochu symbolicky se bude poslední utkání Moyesovy éry hrát proti Chelsea. Soupeři, se kterým Everton pod jeho vedením svedl nespočet vyrovnaných bitev, na jejichž konci byla radost, euforie, ale i zdrcení a prázdnota. Kdo by mohl zapomenout na dramatický dvojzápas semifinále Ligového poháru, pochopitelně také finále FA Cupu nebo na ty radostnější chvilky po domácí výhře 2-1, která znamenala první triumf nad celkem z někdejší big four po třech letech, či na pohárové vítězství na Stamford Bridge po penaltovém rozstřelu?

Loučení, ačkoliv zdaleka ne v takovém rozsahu a emocích, bude probíhat i na straně Chelsea, kterou po sezoně opustí Rafa Benitez, jenž v listopadu nahradil překvapivě vyhozeného Roberta Di Mattea. Ačkoliv Benitezovi fanoušci Blues na chuť nepřišli, středeční triumf v Evropské lize mu nikdo neodpáře, stejně jako fakt, že byl manažerem Chelsea v době, kdy byla úřadujícím mistrem Ligy Mistrů a čerstvě právě i Evropské ligy. To se předtím žádnému muži ještě nepoštěstilo.

Co se ligové soutěže týče, Chelsea narozdíl od Evertonu ještě má o co bojovat. Výhra jí zajistí automatickou kvalifikaci do Ligy Mistrů, v každém případě se však musí ohlížet za sebe, protože na stejný cíl si brousí zuby i čtvrtý Arsenal, pohybující se o dva body zpátky. Reálnou možností je dokonce 39. zápas právě proti Arsenalu, který by vyřešil případnou shodu v bodech i ve skóre mezi oběma týmy. Na řadu by přišel kdyby Chelsea s Evertonem remizovala a Arsenal ve výhře nad Newcastlem vstřelil o dva góly více, než Chelsea.

Chelsea

  • Pouze Arsenal má momentálně lepší ligovou formu. Blues z posledních osmi zápasů pětkrát vyhráli, dvakrát remizovali a jednou prohráli.
  • Doma neprohrála od 2. ledna, od té doby je na vlastním hřišti neporažena v osmi zápasech.
  • Půjde o její 69. letošní zápas, zatímco Everton ročník zakončí na čísle 45.

Everton

  • Pouze 21 z jeho 63 bodů pocházejí z venkovních zápasů – čtyři výhry, devět remíz, pět proher.
  • Na cizím hřišti nevyhrál už sedm zápasů, zato ale udržel čistý štít v sedmi z posledních devíti utkání.
  • Před Liverpoolem v prvoligové tabulce dvakrát po sobě skončil poprvé od roku 1937.
  • Konečný součet ligových zápasů pod Davidem Moyesem se zastaví na čísle 427. Pokud Everton vyhraje, bude to Moyesova 147. výhra.

Absence

Domácí se budou muset obejít bez Johna Terryho, který nehraje kvůli zraněnému kotníku a k dispozici nebude ani potrestaný Ramires. Naposled v dresu Evertonu již neuvidíme Phila Nevilla, kterému v herní rozlučce brání problémy s kolenem.

Kdy: 19.5. 17:00 SEČ
Kde: Stamford Bridge
Rozhodčí: Anthony Taylor