Season Awards ovládl Leighton Baines

17/05/2013 0 Od Riči

Klubovým oceněním pro rok 2012/13 dominoval Leighton Baines. Levý obránce si odnesl domů trofej jak pro Hráče roku, tak pro Hráče roku dle spoluhráčů. V liverpoolské St. George’s Hall byli ale odměněni i další.

Na společenském galavečeru zaujal nejvíce vzhledem Marouane Fellani. Belgičan totiž uzavřel sázku s fanoušky. K oslavě 25. výročí oficiální charity Premier League Club vyzval Everton in the Community, že pokud do 16. května dokáže vybrat £25 000, obarví si vlasy na stříbrno. Částka se podařila získat, Fellaini slovo dodržel slovo a před ceremonií si udělal zastávku u kadeřnice.

Charmain´s Blueblood Award: David Moyes

Kdo jiný by měl získat uznání předsedy klubu než David Moyes. Skot po jedenácti letech ukončí svou etapu v Evertonu a vydá se vyhrávat s Manchesterem United. Po převzetí se nechal slyšet: „Poslední víkend byla podpora ze strany fanoušků neuvěřitelná. Ve druhé půli se ale oslavoval klub. Fanoušci věděli, že končí manažer, oslavoval se ovšem Everton. A na to jsem nejvíce ze všeho hrdý.

„Vzpomínky spojené s Evertonem se mě budou držet hodně dlouho.“

Hráč roku: Leighton Baines

Jako jediný v dosavadním průběhu Premier League odehrál všechny minuty, ve vytváření šancí patří k nejlepším v Evropě, vstřelil první branku za Albion a mohl bych pokračovat dál a dál. „Jsem rád za letošní sezónu, myslím si však, že je ve mně ještě trochu více. Vždy se snažím zlepšovat, snad se mi to v následujícím roce podaří.“

Hráč roku podle hráčů: Leighton Baines

Tahoun mužstva si za své výkony zaslouží vavříny. Baines nejenže znamená pro Everton nepostradatelný článek, též svým chováním na hřišti i mimo něj jde příkladem. Možná proto si Marouane Fellani ze Season Award pro ročník 2012/13 nic neodnesl.

Gól roku: Kevin Mirallas

V tvrdé konkurenci porazil Belgičan v užším výběru nádhernou dělovku Leightona Bainese proti Newcastlu a perfektní banán Leona Osmana proti ManCity. Mirallas v prvním roce v Anglii svými kousky udivoval, jeho oceněné sólo proti Stoke City mluví za vše.

Howard Kendall Award: Phil Neville

„Když se vás Everton jednou dotkne, již vás nepustí. A nemluvím pouze o momentech na hřišti, myslím vše, co se děje v tréninkovém procesu mezi hráči, zaměstnanci a ostatními,“ odcházející Phil Neville okomentoval své zážitky z osmiletého angažmá na Goodison Parku.

People´s Club Award: The Hillsborough Family Support Group

Předseda Bill Kenwright vysvětlil ocenění těm, kteří ztratili své blízké v tragédii v Hillsborough: „Pro tento rok jsme opět zavedli ocenění ze zřejmých důvodů. Ve městě se během posledního podzimu něco přihodilo. My v EFC chceme poděkovat za obrovskou statečnost rodinám zasaženým katastrofě v Hillsborough. Oni dosáhli největšího fotbalového úspěchu v letošním roce na Merseyside.“

Mladý hráč roku: Ross Barkley

Kolik scházelo, aby jeho střela na Arsenalu skončila v síti? Kreativní záložník letos prorazil do prvního týmu. Everton v něm vidí klenot do budoucnosti. „Jsem šťastný za ocenění, stojí za ním mnoho hodin dřiny. Hostování v Championship mi opravdu pomohla, příští ročník pro mě bude zajímavý, strašně se na něj těším. Nyní mě čeká Mistrovství světa U20, potom se vrátím na předsezónní přípravu a pochopitelně budu chtít zaujmout nového manažera.“

Hráč roku akademie: Chris Long

Osmnáctiletý útočník vzkvétá pod taktovkou legend Kevina Sheedyho a Duncana Fergusona. Patří také do reprezentace Anglie U18. „Je neuvěřitelné trénovat pod Duncanem Fergusonem, pracuji s ním každý den a moje hra se zlepšuje. Prožil jsem dobrou sezónu, skóroval jsem vícekrát než vloni, s čímž jsem spokojen,“ řekl Long.

Everton Giant: Derek Temple

Ocenění pro významného hráče klubové historie si odnesl hrdina z finále FA Cupu v roce 1966. Jeho trefa na 3:2 dokončila obrat proti Sheffieldu Wednesday. Pravý anglický gentleman odehrál za EFC 275 utkání, vstřelil v nich 83 gólů. Po převzetí prozradil: „FA Cup jsme vyhráli před 47 roky a mě to ani nepřijde tak dlouho, jelikož se ještě necítím starý. Je fantastické stanout po boku mnoha skvělých velikánů, kteří tuto cenu obdrželi. Jsem poctěn.“

Hráčka roku: Toni Duggan

Hvězda ženské fotbalové Super League prožila velmi úspěšnou sezónu. Jednadvacetiletá útočnice táhla svými výkony Everton, poprvé se dostala do anglické reprezentace, kde se jí podařilo také skórovat. Mimo jiné byla vyhlášená nejlepší fotbalistkou Albionu U23.

Fanoušek roku: Ken Sweeney

Ken organizoval charitativní jízdu na kole do Sunderlandu a zpět na Goodison Park v nedávném ligovém zápase, výtěžek peněz putoval na konto organizací Everton in the Community a Everton Former Player´s Foundation. Rovněž pomáhá už 17 let svým přátelům a fanouškům Evertonu v dopravě na domácí utkání Toffees z domova ve Winsfordu. Tuto sezónu se vzdal svého tradičního místa na Goodisonu Parku na úkor oběti dopravní nehody, která skončila na invalidním vozíku.