Do nové éry s novým znakem

26/05/2013 0 Od Meňa

Po více než jednom desetiletí změnil Everton znak, který jej bude reprezentovat na hřišti i mimo něj a již zpočátku vyvolává rozporuplné reakce.

Nové logo, na kterém klubem najatí designéři pracovali od srpna loňského roku, nahrazuje populární a dnes se dá říct již klasický znak, který Toffees reprezentoval od roku 2000. Během tohoto procesu prý byl každý element předchozího loga individuálně analyzován za porozuměním významu každičkého historického detailu a v potaz se bral také budoucí praktičtější design.

„Minulá verze byla často špatně chápana. V médiích jste jej vídávali bez nápisu „Everton“ nebo bez číslice 1878. Řada národních a mezinárodních médií jej používaly nesprávně,“ říká vedoucí projektu, Jim Fantozzi. „Byly tu také problémy se zobrazením znaku v menších velikostech, kdy jisté prvky, včetně textu, byly špatně rozeznatelné. Když sledujete vysílání na menší obrazovce, je to problém.“

„Věnovali jsme se tolika rozdílným designům, jak jen se dovedete představit,“ říká tvůrčí vedoucí Evertonu, Nigel Payne. „Nejen co se týká věže, ale písma a tvaru znaku. Všeho, co k sobě muselo pasovat. Než jsme dospěli ke konečné podobě, bylo to hodně o vyrovnávání všech elementů aby společně vypadaly jako logo, ne jako jednotlivé části.“

Již na první pohled nový znak vyznává mnohem jednodušší styl, než jeho předchůdce. Chybí latinské logo „Nil Satis Nisi Optimum“ a také vavřínové věnce. Právě ty byly podle klubu zodpovědné za zmíněné špatné zobrazení na televizních obrazovkách. S výslednou prací jsou ale v Evertonu spokojeni. Nový design je prý moderní, čistší a dynamičtější a během jeho vývoje klub novou podobu konzultoval s fanoušky a řadou expertů.

„Nové logo kombinuje čtyři historické prvky předchozího znaku – věž, tvar, naše jméno a rok našeho založení. A společně tvoří moderní reprezentaci Evertonu. Nový design se nyní pyšní realističtější podobou věže a modernějším nápisem Everton. Jeho zjednodušený charakter znamená, že znak může být efektivněji používán v digitální podobě. Nápis Nili Satis Nisi Optimum sice ve znaku není, ale v klubu zůstane dále používán, což se týká i zboží z oficiálního týmového obchodu,“ zní v klubovém prohlášení.

Zbrusu nová podoba znaku je v historii Evertonu již desátou aktualizací oficiálního loga. První znak se na dresech Toffees objevil v roce 1920.