Manažerem se stal Martínez

05/06/2013 0 Od Riči

Everton oficiálně potvrdil, že novým manažerem bude Roberto Martínez, kterého klub vykoupil z kontraktu ve Wiganu.

Španěl podepsal na Goodison Parku čtyřletou smlouvu. V celé historii Toffees jde v pořadí o čtrnáctého permanentního manažera, Martínez je ale vůbec první osobou na lavičce původem mimo Ostrovy.

Vizitka

Roberto Martínez odstartoval svou hráčskou kariéru ve velkém fotbale v Realu Zaragoza, defenzivní záložník v sezóně 1993/94 debutoval, a přestože se v prvním týmu příliš neobjevoval, slavil zisk trofeje Copa del Rey. Další rok se rozhodl odejít do rodného města, CF Balague ovšem také nebyl ideální volbou, proto vzal v roce 1995 zavděk přesunem do Anglie.

Jeho kroky směřovaly do Wiganu, tehdy účastníka Third Division. V novém působišti vytvořil s dvěma krajany Jeúsem Sebou a Isidrem Díazem španělské trio „Three Amigos“ a konečně se dočkal pravidelné herní zátěže. U Latics působil šest let, během nichž s klubem vyhrál Third Division a Football League Trophy, a naskočil do více než 200 zápasů. V roce 2001 odešel jako volný hráč do Skotského Motherwellu, kde však paběrkoval mezi základní sestavou a lavičku, a tak po roce následoval návrat do Anglie. Jenže ve Walsallu se situace nezlepšila, záchranné laso přilétlo z Walesu.

Rok 2003 pro Martínezovu kariéru znamenal angažmá ve Swansea City a po delší době povedenou štaci. Z pozice kapitána se mu podařilo zachránit Swans od sestupu z Football League. Naopak po dvou letech se radoval z postupu do League One. Když v roce 2006 odcházel po skončení smlouvy do Chesteru City, zanechal za sebou dobrou stopu se 122 odehranými utkáními.

V Chesteru ho sice také zvolili za kapitána, po roce se však vrátil do Swansea. Klub mu nabídl pozici manažera, ač neměl žádné předchozí zkušenosti. Sázka na risk se Velšanům vyplatila, v první kompletní sezóně řídil mužstvo za vítězstvím v League One, odměněn byl též oceněním za nejlepšího manažera soutěže. Swansea se po 24 letech objevila v druhé lize a Martínez sklízel pochvalné ohlasy. Brzy ho čekal posun, David Whelan si ho vybral v roce 2009, čtyři roky po postupu Latics do Premier League.

Wigan po tři sezóny bojoval o holé přežití v elitní anglické lize. Nejednou sice odvrátil sestup v posledních kolech přímo zázračným způsobem, kritici však viděli Wigan ve vyšších patrech tabulky. Ve čtvrté sezóně pod taktovkou Martíneze se záchrana již nepodařila dotáhnout do konce, a tak následoval sestup, který chutnal hořkosladce, a to díky překvapivému triumfu v FA Cupu. Whelan sice chtěl svého koně nadále na lavičce, Španěl ovšem toužil po nové výzvě. Tu mu poskytnul Everton, jenž ho za 1,5 m liber vykoupil, a podepsal s ním čtyřletý kontrakt.

13. června čtyřicetiletý manažer v osobním životě pojal za manželku Beth Thompson v roce 2009, manželé se seznámili ve Skotsku před jedenácti lety. Martínez vystudoval bakalářský titul ve fyzioterapii ještě za angažmá v Zaragoze. Od Manchester University obdržel postgraduální diplom v oboru business management.