První slova nového bosse

05/06/2013 0 Od Riči

Roberto Martínez se zaníceně rozpovídal o Evertonu, vysvětlil, proč se rozhodl pro přestup. A jeho volbu zdůvodnil také předseda Bill Kenwright, jehož Martínez ohromil.

Nynější manažer Blues prozradil: „Dnešek se proměnil v mimořádný den, Everton je fenomenální a vášnivý klub. Misí se ve mě pocity vzrušení a hrdosti, chtěl bych poděkovat předsedovi, protože mi umožnil vést tento klub.

Čeká mě obrovský tlak, přesto jsem velmi pyšný, jelikož tlak vyplývá z práce Davida Moyese během posledních jedenáct let. Novému manažerovi umožnil mnoho prostoru pro manévrování, vštěpil Evertonu novou identitu a fantastické normy. Mým úkolem je být pokorný, tvrdě pracovat a posunout se na novou úroveň. Ve Wiganu jsem prožil úžasné časy, jenže po čtyřech sezónách nastala správná doba na změnu. Po schůzce s předsedou jsem věděl, že Evertonu pro mě bude správným krokem. Nadešla vhodná chvíle na zajímavou výzvu.

Věřím v lidské vztahy, není snadné je rozbít. Snad si je vybuduji v Evertonu a budeme silným kolektivem. Wigan čeká dobrá budoucnost, pomůže mu čerstvá energie.

Setkám se se všemi zaměstnanci v Evertonu, velká část mých spolupracovníků z Wiganu se ale přesune se mnou. Současný personál v Evertonu představuje jeho důležitou část, potřebuji je. Chci, aby to fanoušci věděli. David Moyes vybudoval vysoký standard. Umístění na šestém místě představuje úspěch, potřebujeme na něm stavět a snažit se posunout výše. Uvěříme-li našemu vítěznému a silnému celku, můžeme dosáhnout větších výsledků.

Phil Jagielka představuje výjimečného kapitána a bude důležitým vůdcem našeho týmu.

Ve Wiganu jsem strávil deset let, v mé kariéře představuje obrovskou stopu. Nyní ho čekají nové příležitosti. Zahraje se v evropských pohárech a bude se snažit postoupit z Championship, i proto, myslím, potřebuje změnit manažera. A já také hledal nový impuls. Od první chvíle jsem toužil po Evertonu. To nebyla volba, ale pocit.“

Cíle Roberta Martíneze se poslouchají hezky, uvidíme, zda dokáže překonat laťku nastavenou Davidem Moyesem. Své o tom ví i Bill Kenwright, muž, který španělského gentlemana dosadil do funkce.

„Poslední čtyři týdny jsem naslouchal fanouškům, jejichž hlasy zněly hlučně a jasně. Evertonians, pokud byste se mnou byli na schůzkách s Robertem Martínezem, sdíleli byste mé nadšení, ohromení a úžas.

Když jsem poprvé potkal Davida Moyese, nacházeli jsme se ve špatné situaci. Jeho první slova zněla, že nesestoupíme, Roberta zase: ‚Dostanu nás do Ligy mistrů‘. Očividně Everton studoval a uvědomuje si úspěchy Davida Moyese. Mluvil se mnou o tom, jak porazil Manchester City ve Wembley. Na tomto zápase jsem byl, seděl jsem v davu a sledoval Roberta. Rozumí fotbalu a Evertonu. Vyprávěl mi o naší historii, měl jasné představy o cílech. Šlo o neuvěřitelné setkání. Jediné, co vám mohu říct – když víš, tak víš.“

Z následujícího Kenwrigtova prohlášení jsem překvapený a sám se nemohu dočkat dalších měsíců. Posuďte sami. „Poskytnu mu nějaké peníze na hráče. Každý chápe situaci Evertonu, někteří hráči sice mají stanovenou výkupní klauzuli, nejsou ale na prodej. Nehodláme je pustit. Změna na postu manažera neznamená touhu hráčů odejít, aspoň teda ani jeden mi to nenaznačil. Právě naopak, všichni vypadají oddáni. Tým na příští sezónu bude tvořit současný kádr a Robertovy posily, tím jsem si jistý.“