Neville pověsil kopačky na hřebík

10/06/2013 0 Od Riči

Bývalý hráč Manchesteru United, Evertonu a anglické reprezentace Phil Neville se rozhodl po osmnácti letech ukončit kariéru profesionálního fotbalisty.

Šestatřicetiletý Neville v dubnu oznámil konec angažmá v Evertonu, po právě skončené sezóně mu vypršela smlouva. „V mém srdci jsem věděl, že už dále nebudu hrát, ať jde o jakoukoliv úroveň. Chtěl jsem oddálit oznámení,“
prozradil na úvod v mládí nadějný kriketista, který ale nakonec naskočil do 505 zápasů v Premier League.

Neville je momentálně členem trenérského výběru Stuarta Pearce Anglie U21 na Mistrovství Evropy, mimochodem budoucím nadějím Albionu se v Izraeli nedaří, ve skupině zatím prohrály obě utkání.

„Před dvěma měsíci jsem se viděl na rok v BBC či jiném médiu. Některým lidem by tento plán vyhovoval, mně však ne. Příští rok pojedu na Mistrovství světa s BBC a nehodlám tam odjet jako aktivní hráč, baví mě sice mediální práce, jenže toužím pracovat. Toužím pracovat jako trenér, trávit více času na hřišti.

Vidím dvě možnosti – buď mě čeká štace v médiích, nebo budu trénovat. Nabídky jsem dostal z obou oborů, rozhodnu se po turnaji.“

Někdejší pravý obránce a střední záložník debutoval v Premier League v roce 1995 za Manchester United při výhře 3:0 nad městským rivalem. Později odehrál 59 utkání za anglickou reprezentaci, šestkrát vyhrál Premier League, třikrát FA Cupu a v roce 2005 se před přestupem do Evertonu za £3,5m se radoval také ze zisku trofeje v Lize mistrů. Během osmiletého působení na Goodison Parku navlékal kapitánskou pásku a stal se lídrem a důležitým článkem sestavy Toffees, přestože občas svými výkony zaostával.

Svůj odchod Neville netoužil oznámit v době, kdy se loučili Sir Alex Ferguson, David Beckham a Paul Scholes. „Před třemi týdny končili snad všichni na světě. Nechtěl jsem pokračovat v nastoleném trendu, preferuji klidnou cestu. Jakmile jsem oznámil odchod z Evertonu, každý mi gratuloval ‚och, byl si úžasný‘. Nelíbilo se mi to, být středem pozornosti není můj záměr.

Nejvíce mi bude chybět 4. červenec, tehdy Evertonu začíná předsezónní příprava. Tento den jsem miloval, žil jsem pro to, zase se setkat se spoluhráči.“

Neville momentálně dokončuje trenérskou A licenci UEFA a zároveň přiznává velký vliv Fergusona. „Dal nám ohromnou lekci, když jsme s Royem Keanem, Garym Nevillem, Nickym Buttem a Ryanem Giggsem dělali B licenci. Jako fotbalista v Manchesteru United se rychle vidíte všude možně, on nás ale usměrňoval a nepodporoval v našem rozdováděném přístupu, jen řekl ‚žádný rychlý skok do trénování a manažmentu‘.

Byl to pro nás největší šok. Mysleli jsme si, jsme Manchester United, víme všechno. Ovšem on kontroval: ‚Vlastně nevíte.‘ Není možný žádný rychlý skok a stát se okamžitě manažerem, trenérem. On dříve v minulosti rozséval semínko našich kariér.“