Proběhla hráčská čistka

06/06/2013 0 Od Riči

Thomas Hitzlsperger, Ján Mucha a Phil Neville neprodloužili své smlouvy, které jim skončily po právě uplynulé sezóně, a tak odcházejí. Klub opouští také několik mladých hráčů.

Ján Mucha přišel zdarma po vydařeném mistrovství světa v roce 2010, na němž se slovenským výběrem postoupil až do osmifinále. Předtím chytal v polské Legii Varšava. Do Evertonu přestupoval s jasnou vidinou krýt záda Timu Howardovi a čekat na šanci. V prvním dvou sezónách se ale na hřiště dostal jen v Ligovém poháru, zlom nastal letos díky zranění Američana.

V lize si odbyl debut proti Readingu při domácí výhře 3:1, následovalo vyřazení z FA Cupu po třígólovém debaklu od Wiganu, přičemž však branky Latics na Muchův vrub nepadají. Jeho chvilka slávy skončila v parádním zápase s Manchesterem City, výbornými zákroky přispěl k výhře 2:0. Po uzdravení Howarda si opět sednul na lavičku náhradníků, s čímž se smířit jako s trvalou situací rozhodně nechtěl. S Evertonem proto nepodepsal nový kontrakt, momentálně teda vybírá z nabídek jiných celků, touží opět po pravidelné zápasové zátěži. Na základě nerozehranosti se dokonce sám vzdal slovenské reprezentace.

Thomas Hitlsperger si nejprve v říjnu vybojoval krátkodobý kontrakt, jenž v lednu prodloužil do konce sezóny. Zkušený záložník si byl vědom své role náhradníka, odehrál dohromady devět utkání, ten poslední v březnu proti Readingu.

O konci Phila Nevilla bylo informováno již dříve, bývalý fotbalista Manchesteru United si musí promyslet, jestli dále pokračovat v kariéře fotbalisty, nebo se vrhnout na trenérskou dráhu. Hemží se spekulace o práci v trenérském týmu Davida Moyese na Old Trafford. Škoda jen, že se Neville nestihl vinou zranění v závěru ligy rozloučit s Evertonians na hřišti.

V kádru U21 končí Sam Kelly a Johan Hammar. Švédský obránce upoutal scouty Toffees v dresu Malmö FF, a tak se v roce 2009 stěhoval do Anglie. Na podzim si střihnul krátké hostování ve Stockportu, o svých kvalitách ale nepřesvědčil. Také ve výběru U18 se neprodlužovaly smlouvy, sbohem dávají Jasper Johns, Tom Molyneux a George Waring.