Zemřel Dave Hickson

08/07/2013 0 Od Riči

Dnes 8. června opustil svět jeden z nejoblíbenějších hráčů Evertonu v historii, ve věku 83 let podlehl menší nemoci Dave “Cannonball Kid“ Hickson.

Hickson představoval typického středního útočníka Evertonu s číslem 9 na zádech. Jak by ne, když ho ve vojenském mužstvu Cheshire Army Cadets, za něhož musel na začátku kariéry nastupovat tři roky, trénovala útočná legenda EFC Dixie Dean. Rodák ze Salfordu se na hřišti se rval o každý míč, památná je příhoda z roku 1953. V 5. kole FA Cupu proti Manchesteru United utržil těžké zranění hlavy po střetu s kopačkou soupeře. Ačkoliv silně krvácel, střetnutí dohrál a dokázal vstřelit rozhodující branku. 50. léta minulého století pro Everton neznamenala mnoho radostí, Hickson představoval světlou výjimku.

Přestože jako jediný hrál za všechny tři kluby z Merseyside (Everton, Liverpool a Tranmere Rovers), na Goodison Parku byl, je a bude za hvězdu. Domů do Evertonu ho to táhlo vždy, klub mi uvízl v srdci, nastupoval za něj ve dvou etapách. Nejprve v letech 1951-55 se ve 139 zápasech trefil 63x a v letech 1955-57 v 86 zápasech skóroval 32x.

Svůj vztah k Toffees dokazoval neustálými návštěvami, ještě v loňské sezóně pravidelně docházel na domácí utkání, po nich došel do šatny a doprovázel nejlepší muže střetnutí do salonku. Své 75. a 80. narozeniny emotivně slavil emotivně přímo na Goodisonu a pochopitelně patřil do síně slávy Evertonu.

Jeho citát si pamatují mnozí Evertonias. „Zemřel bych za Evertonu. Za kterýkoliv jiný klub, v němž jsem hrál, bych si zlámal každou kost v těle, pro tento klub bych ale zemřel.“

V sestřihu utkání z roku 1954 Sheffield Wednesday vs. Everton 3:1 si všimněte hráče s číslem 9 v týmu s jednobarevnými dresy, jde pochopitelně o Hicksona. V čase 1:54 je zachycen jeho gól.

Velký obdiv k Hicksonovi neskrývá předseda Bill Kenwright, při jeho infarktu v roce 2007 ho osobně doprovázel do nemocnice, byli si blízcí přátelé. Ve svém krásném prohlášení uvedl:

V životě jsem vzhlížel k mnoha idolům, ale jen k jednomu opravdovému hrdinovi.

Dave Hickson ze mě udělal Evertoniana. Více než kdokoliv nebo cokoliv on byl důvodem, proč jsem se týden co týden vydával na cestu autobusem a tramvají do Goodison Parku. Jako sedmiletému a plachému mi dodal odvahu.

V očích mé generace Blues Dave představoval kolos. V mých sedmi letech jsem ho považoval za nejlepšího středního útočníka na celé planetě. V mých 67 letech zastávám stejný názor.

Děkuji za inspiraci, “Cannonballe Kide“.

S láskou navždy, Bill.“