Jmenováni noví trenéři

05/07/2013 0 Od Riči

Roberto Martínez si vybral členy svého trenérského týmu, pomáhat mu bude čtveřice Graeme Jones, Iñaki Bergara, Kevin Reeves a Richard Evans.

Martínez musel doplnit své kolegy poté, co Steve Round, Chris Woods a Jimmys Lumsden odešli do Manchesteru United za Davidem Moyesem. Španěl se rozhodl vsadit na své spolupracovníky z působení ve Wiganu a Swansea.

Graeme Jones, 43 let, se stal asistentem manažera. Během své hráčské kariéry nastupoval v nižších ligách jako útočník, v 90. letech minulého století oblékal ve Wiganu  dres také po boku Martíneze, aby s ním následně od roku 2007 navázal spolupráci v trenéřině.

Iñaki Bergara, 51 let a kouč brankařů, v minulosti chytával mimo jiné za Athletic Bilbao či Real Sociedad. Richard Evans, 45 let, dostal za úkol připravovat hráče po kondiční stránce a starat se o zraněné, během zápasů bude přítomen na lavičce. Evans dříve hrával za Cardiff City, Bristol Rovers i Exeter City. Kariéru mu ale komplikovaly zdravotní problémy, což ho paradoxně dostalo ke studiu fyzioterapie. Ve Swansea vykonával fyzioterapeuta ještě, když Martínez u Velšanů hrál. Ten si ho později podržel ve svých dalších angažmá.

A konečně Kevin Reeves, 55 let. Fotbalovou radost rozdával za Norwich a Manchesteru City, poté se přeškolil trenéra a skauta. V Evertonu mu byl svěřen post šéfa skautů, stejnou práci dělal ve Wiganu a stál za příchodem James McCarthyho, Jamese McArthura a Arouny Koného.

O své další kapitole života promluvil Graeme Jones: „Čeká na mě fantastická skupina hráčů, je to vidět na všech. Spíše než talent, musíte poznat osobní stránku a až pak uvidíte pravý charakter fotbalistů.

Pamatuji si na zápas ve Wiganu s Evertonem v říjnu, tehdy jsme vedli 2:1 a do konce zbývala více než hodina. Coby soupeř jsem viděl ohromnou snahu hostů neodejít z duelu s prázdnou – velmi pozitivní projev. A teď jsem se objevil v tomto klubu a dozvídám o dobrých vlastnostech lidí, ne pouze o kvalitách hráčů. A to je vzrušující, jsme na skvělé startovní čáře.

Rozhodnutí připojit se k Evertonu nebylo těžké, jenže horko těžko jsem opouštěl Wigan, jelikož jsem tam strávil čtyři roky jako hráč a čtyři roky jako asistent manažera. Vytvoříte si vztah ke každému klubu. Pokud bych v Evertonu zůstal osm let, nerad bych odcházel. Potkáváte dobré osoby, naskytla se nám ale zajímavá šance ve správný moment, a tak jsme ji využili. Jsme na ni připraveni.

Čeká nás další krok a to ve velkém celku. Hned si všimnete vysokých standardů, ať mluvíme o lidech uvnitř nebo zvenčí. Klubové motto rozhodně nelže.

„Naším úkolem je dosáhnout rovnováhy mezi dřívějšími zažitými věcmi a našimi novinkami. Everton skončil posledně v Premier League šestý, což je výborný úspěch. My ho potřebujeme vyrovnat a časem vylepšit. Jedná se o obrovskou výzvu.“