Preview: Everton – West Bromwich Albion

23/08/2013 0 Od Meňa

Sto dvacet jedna let starý Goodison Park čeká první zápas nové sezony. Domácí tým v něm v roli favorita přivítá West Bromwich.

Podle Roberta Martineze směšná nabídka vybarvujícího se Moyese za klíčovou dvojici Baines, Fellaini dopálila zástupy Evertonians. Naštěstí pro ně ale mohli svoji pozornost brzy stočit k fotbalové sezoně, která pro Toffees začala tak nějak neutrálně. Na hřišti Norwiche Everton v průběhu prvního kola prohrával, vyhrával i remizoval a právě s nerozhodným výsledkem 2-2 se Martinez ve svém debutovém utkání musel spokojit.

Asi všem je jasné, že než Španěl svému novému týmu vštípí svoji filozofii, nějaký ten pátek to potrvá. Alespoň podle čísel ale zatím není důvod k nespokojenosti. Jeho svěřenci dohromady zkompletovali 88% svých přihrávek, což je druhé nejlepší číslo kola hned po Manchesteru City, k čemuž ještě přidali 67 procentní převahu ve statistice držení míče. Na druhou stranu však nelichotivě zní fakt, že Canaries na obě branky stačily dvě střely na bránu.

West Brom nový ročník odstartoval o poznání hůře. Doma nestačil na Southampton, byť prohrál až díky penaltě v samém závěru zápasu. Vekou ránou pro útočnou vozbu Baggies je navíc situace kolem letní posily Nicolase Anelky, který údajně z osobních důvodů zvažuje konec kariéry. Ze strany WBA se tak nejspíše ještě dočkáme přestupové aktivity. Ostatně na The Hawthorns už na roční hostování zamířil Scott Sinclair, který se neprosadil v Manchesteru City.

Zápasová fakta

  • Pokud Everton zvítězí, porazí West Bromwich počtvrté v řadě ve všech soutěžích.
  • Baggies na Goodison Parku vyhráli pouze jednou za posledních 34 let. Šlo o výhru 4-1 z listopadu 2010.

Everton

  • Zmíněná 88 procetní úspěšnost přihrávek proti Norwichii, je o 9 % vyšší, než činil týmový průměr za předchozí sezonu.
  • Doma loni prohrál jen v jediném ligovém utkání, což je nejlepší výsledek od poslední mistrovské sezony 1986/87. Sezonu navíc zakončil šesti po sobě jedoucími domácími výhrami.

WBA

  • Zatím pokračuje v bídné formě z konce sezony. V posledních deseti zápasech třikrát remizoval, šestkrát prohrál a jednou vyhrál.
  • Čistý štít Baggies neudrželi v pěti zápasech, dostali přitom 14 gólů.
  • Romelu Kukaku, který na The Hawthorns hostoval z Chelsea, loni vstřelil 17 gólů. Bez těchto tref by WBa mělo v tabulce o deset bodů méně a skončilo by na 17. příčce.

Absence

Nejasný je start Sylvaina Distina, který si z Norwiche odnesl lehčí zranění a mimo hru dál zůstává Antolin Alcaraz. Zelenou by naopak mohli dostat Darron Gibson a Tony Hibbert. WBA bude postrádat Nicolase Anelku a zranění nedovolí nastoupit Stevenovi Reidovi.

  • Kdy: 24.8. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Roger East