Martínez: Posílili jsme

07/09/2013 0 Od Riči

Roberto Martínez nevidí odchod Marouaneho Fellainiho černě, naopak díky jeho přestupu mu bylo umožněno sestavu Evertonu vylepšit.

Belgičan na Deadline Day zamířil za £27,5m do Manchesteru United, spolu s transferem Vica Anichebeho za £5m do West Bromu dostal Martínez k dispozici velmi slušný balík peněz, které použil dle své libosti. V poslední den přestupového období přivedl Jamese McCarthyho z Wiganu. Mladý Ir stál £13m, čímž si vysloužil nálepku druhého nejdražšího nákupu v klubové historii. Jeho úkolem bude ve středu zálohy nahradit Fellainiho, nic snadné, očekávání jsou veliká.

V poslední den přestupového období dorazila na roční hostování dvojice Gareth Barry z Manchesteru City a Romelu Lukaku z Chelsea. Prvně jmenovaný hodlá ve svých 32 letech navázat na své předchozí úspěšné sezóny a poprat se o nominaci Anglie na Mistrovství světa. Barrymu navíc po letošním ročníku skončí v ManCity smlouva, což otevírá možnost dlouhodobějšího působení na Goodison Parku.

Lukaku vzal za vděkem šancí nastupovat v prvním týmu, v Chelsea by se mu ji příliš nedostávalo. Dvacetiletý útočník kromě obrovského potenciálu už nyní nabízí záruku střílení branek, 17 ligových gólů z minulé sezóny ve West Bromu budiž důkazem.

Jak je Martínezovým zvykem, všechny důležité události z 2. září patřičně okomentoval.

Fellainiho odchod: „Jsem si jist, že každý Evertonian bude na Marouaneho vzpomínat v dobrém, a tak by to mělo zůstat. Na základě jeho přestupu jsme dokázali zlepšit kádr, jsme silnější. Vše proběhlo v naprostém pořádku. Důležitý bod vidím v posílení mužstva, jsme na tom lépe než na začátku přestupového okna. Vím, v médiích se hodně napsalo, ale o hráče jednoduše panuje zájem ze strany ostatních klubů.

Marouane byl špičkoví a konzistentní hráč, Everton opouští s nejlepšími přáními. V tomto případě se jednalo o situaci, kdy jsme určovali cenu, měli jsme  právo. Vzduchem létalo mnoho vymyšlených příběhů, pravda je jediná, určili jsme jeho cenu. Marouanemu jsme dovolili posunout se v kariéře dále a všichni mu držíme palce.“

Anichebeho odchod: „Victor v Evertonu vyrostl, prožil tu nádherné okamžiku a podle mě nastal správný čas, aby začal novou kapitolu kariéry. Victor souhlasil, proto k němu chovám respekt, z West Bromu byl šťastný. Věci se seběhly bez problémů a Victor bude vždy pamatován s láskou. Přejeme mu vše nejlepší v další etapě kariéry.“

Setrvání Bainese: „Od zájmu o hráče k úvaze o prodeji vede velmi, velmi odlišná cesta. Leightona považuju za speciálního fotbalistu a speciální hráče Evertonu. Těšíme se na výzvu ležící před námi.

Přestupového okno se zavřelo, nastává vhodná chvíle soustředit se na fotbal. Debatovalo se o mnoha spekulacích, teď se hodláme koncentrovat na zápasy a budoucnost Evertonu FC. Na tom jediném záleží.“

Příchod Lukaka: „Získali jsme někoho, kdo nám přesně chyběl a nebude potřebovat žádný čas na aklimatizaci. Romelu dobře zná ligu, do týmu zapadne díky kolegovi z reprezentace Kevinu Mirallasovi okamžitě. V mé hlavě jsem si ho zaškatulkoval za hráče, který okamžitě po nástupu na hřiště dokáže udeřit. Mnoho fotbalistů to neumí.

Pochopitelně po něm toužilo mnoho klubů, jsme spokojeni, protože Romelu akceptoval naší výzvu a těší se. Podívejte se na něj, je mu teprve 20 let a zvládne cokoliv. Je silný, přímočarý, výborný zakončovatel levou i pravou nohou. Je schopný též připravit gól a přihrávat. Těžko naleznete slabinu.

Ve velkém fotbale se pohybuje od 16 let, proto na vysoké úrovni odkopal už několik let. Chceme plně využít jeho potenciál, aby si užíval fotbalu a připravit ho na úspěšné Mistrovství světa.“

Příchod Barryho: „Rádi bychom Garethovi našli vhodné uplatnění, aby zapadl do Evertonu, prožíval radost ze hry. Z jeho zkušeností a kvalit budeme čerpat. Rýsuje se budoucnost, v níž budeme Garetha vídat v klubu mnoho let. Věřím v dlouhodobou spolupráci.“

Příchod McCarthyho: „James se může vypracovat v jednoho z nejlepších evropských záložníků. Přes svůj věk (22 let) odehrál v Premier League hodně zápasů, zabydlel se v reprezentaci a na hřišti z něj sálá pozitivní postoj a výborná osobnost. Jsem vzrušený podílet se na jeho vývoji.

Známe se z dřívějška, chápe mé způsoby. V aklimatizaci mu to značně pomůže.“

Přestupy během léta 2013

Příchody Odchody
Arouna Koné (Wigan £5m) Phil Neville (konec kariéry)
Joel Robles (Wigan £4,5m) Thomas Hitzlsperger (ukončení smlouvy a následně konec kariéry)
Antolín Alcaraz (Wigan zdarma) Ján Mucha (Samara zdarma)
Gerard Deulofeu (hostování Barcelona) Jake Bidwell (Brentford zdarma)
Gareth Barry (hostování Manchester City) John Hammar (Mälmo FF zdarma)
Romelu Lukaku (hostování Chelsea) Francisco Junior (hostování SBV Vitesse)
Marouane Fellaini (Manchester United £27,5m)
Victor Anichebe (West Brom £5m)