Preview: Everton – Chelsea

13/09/2013 0 Od Riči

Ve čtvrtém kole zavítá na Goodison prvně celek z ligové špičky, a přestože Toffees zatím nevyhráli, duel s Chelsea vyhlížejí i díky povedenému Deadline Day optimisticky.

Po reprezentační přestávce se opět na plné obrátky rozjede Premier League a Evertonians čekají, kdy Roberto Martínez zaznamená první vítězství v soutěži. V sobotním střetnutí s Chelsea by se jistě tři body velmi hodili, síla soupeře je ale varovná. Londýňané ztratili body pouze za remízu na Old Traffordu a okupují druhou příčku. Na lavičce jim navíc sedí lišák José Mourinho, který své svěřence zcela určitě po taktické stránce připraví na jedničku.

Jeho protějšek Roberto Martínez řeší starosti, jak poskládat sestavu. Novicové Gareth Barry a James McCarthy jsou připraveni naskočit od úvodní minuty a minimálně u prvně jmenovaného se varianta základní sestavy nabízí, vzhledem k náhradě za odejivšího Marouaneho Fellainiho do Manchesteru United za solidních £27m.

Barry a McCarthy ovšem nejsou jediní páni tlačící se do úvodní jedenáctky. Everton poslední dvě kola nevstřelil gól, a tak se nabízí hráčské změny v ofenzivě. Gerard Deulofeu a Arouna Koné se skloňují jako dva nejvážnější kandidáti.

Zajímavé bude sledovat hru Evertonu, zda kvůli soupeřově síle dozná novinek. Papírově horší protivníci majoritní držení míče povolovali, Chelsea je trochu jiná káva. Ve Wiganu se Martínez snažil také proti nejlepším týmům hrát vyrovnanou partii a ve většině případech pohořel.

Analýza Marka Lawresona, fotbalového experta BBC

Ztráta Fellainiho bolí, na druhou stranu Everton na Deadline Day dobře obchodoval. Utkání na Goodison Parkou patří k těžkým zkouškám a Chelsea bude chtít uspět.

Tip: 2-2.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Chelsea jako jediná v loňské sezóně zvítězila na Goodison Parku
    Steven Pienaar skóroval ve třech posledních zápasech dvakrát
  • v květnovém měření sil se gólově prosadil po pěti měsících v lize Fernando Torres, v roce 2013 je to zatím jeho jediný gól v Premier League.

Everton

  • V poslední sezóně zaznamenal nejvíce remíz (15) a aktuální ročník začal v podobném stylu se třemi nerozhodnými výsledky
  • Martínez v posledních 11 ligových kolech zvítězil jednou
  • s 64,1% zaujímá nejvyšší průměrné procento držení míče v letošní Premier League
  • ve srovnání v minulým ligovým rokem navýšil průměrný počet přihrávek na zápas z 416 na 519
  • soupeřům povolil v lize celkem 5 střel na bránu, v čemž je nejlepší, Chelsea na třetím místě pustila na Petra Čecha 8 střel.

Chelsea

  • Ve svém prvním angažmá na Stamford Bridge Mourinho neprohrál v úvodních osmi kolech, aktuálně je na čísle 3
  • všech 10 gólových šancí připravil Eden Hazard pro své spoluhráče ze hry.

Týmové novinky

Darron Gibson a Antolín Alcaraz stále nezasáhnou do hry, po zdravotních problémech se však jejich návraty blíží. James McCarthy a Seamus Coleman utrpěli při reprezentaci Irska menší zranění, měli by být ale připravení. Romelu Lukaku z Chelsea v Evertonu hostuje, proto se na hřiště nedostane.

Everton: Howard, Robles, Springthorpe, Baines, Coleman, Distin, Duffy, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Jelavić, Koné, Mirallas, Naismith, Vellios.

Samuel Eto´o se může dočkat debutu a až na zlomenou nohu Tomáše Kalase Mourinho s žádnými dalšími vážnějšími problémy nekalkuluje.

Chelsea: Čech, Hilário, Schwarzer, Ake, Azpilicueta, Bertrand, Cahill, Cole, Ivanović, Luiz, Terry, Chalobah, De Bruyne, Essien, Hazard, Lampard, Mata, McEachran, Mikel, Oscar, Ramires, Van Ginkel, Willian, Ba, Eto’o, Schürrle, Torres.

Co: Everton FC – Chelsea FC, 4. kolo Premier League
Kdy: 14. 09. 2013 od 18:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí:
Howard Webb