Preview: Fulham – Everton

23/09/2013 0 Od Riči

Toffees se pokusí přenést dobrou formu z Premier League i s obměným kádrem do 3. kola Ligového poháru, v rámci něhož je na svém stánku přivítá letos podprůměrný Fulham.

Historie soupeře (Meňa)

Fulham byl založen roku 1879, což z něj činí nejstarší fotbalový klub v Londýně. Původní název klubu nesl jméno Fulham St. Andrew´s Church Sunday School. Status profesionálního klubu získal v roce 1898, kdy zpočátku hráli Southern League Division Two. Své zápasy hrává již od roku 1896 na Craven Cottage.

Fulham nikdy nepatřil mezi kluby, kterým dlouhá léta patřila prvoligová příslušnost. Od počátku 20. století si vyzkoušel pobyt jak v tehdejší Second Division, ale hrával i ve čtvrté lize. Nicméně v roce 1949 se Fulham podíval i do First Division. Tam se ale příliš neohřál, po třech sezonách jej čekal sestup. Na počátku 70. let se Cottagers pohybovali v Division 2. Ovšem právě v 70. letech zažil Fulham největší domácí pohárový úspěch. V roce 1975 se totiž probojoval do jediného finále Anglického poháru v klubové historii. Zajímavé je, že klub k dosažení finálového zápasu potřeboval neuvěřitelných rekordních 11 zápasů. Nakonec však v londýnském finále Fulham podlehl West Hamu.

Poté se Chalupáři vesměs stále pohybovali mezi třetí a druhou ligou, horší časy však měly teprve přijít. V letech 1994 – 1996 totiž Fulham hrál až Division 3, tedy čtvrtou nejvyšší soutěž. Cottagers ale napomohl ze zlého snu vysvobodit egyptský milionář Mohamed Al-Fayed. I za pomoci jeho prostředků se Fulham roku 1999 vyhoupl do druhé ligy a o dva roky později slavil návrat mezi elitu.

Nedlouho poté se klubu ujal manažer Chris Coleman. Pod ním hráli Lily Whites pěkný a také účelný fotbal, a proto neměli se záchranou v Premiership příliš velké starosti.

Éra charizmatického Colemana skončila na jaře roku 2007. Novým manažerem se stal Lawrie Sanchez. Ten týmu spíše uškodil, než pomohl. Na špatné výsledky také v zimě doplatil a týmového kormidla se uchopil zkušený trenér Roy Hodgson. Pod ním se přece jen výkony jeho nových svěřenců začaly zlepšovat. Cottagers zažili neuvěřitelný závěr sezony. Vše naplno nastartoval obrat na City of Manchester Stadium a potom se „bílá mašina“‘ nezastavila až do finálního kola, kdy zdolala Portsmouth. Borci od řeky Temže tak všem, kteří jej předčasně odepisovali, dokonale vytřeli zrak.

Jakékoliv sestupové obavy přitom vzaly v příští sezoně za své. Namísto toho Cottagers finišovali na báječném sedmém místě a mohli již spřádat plány pro premiérovou účast v evropském poháru. Ta převýšila veškerá očekávání a Fulham se překvapivě prokousal až do finále Evropské ligy. Největší zápas klubové historie se vyvíjel nadějně až do několika minut před koncem prodloužení, kdy sny Chalupářů vítězným gólem utnul Diego Forlán z Athletica Madrid. Hodgson po úspěšném roce odešel do LFC, jeho následovníci Mark Hughes a Martin Jol Fulham drží v klidných vodách Premier League.

Preview

Cottagers v aktuálním ročníku zatím tápou, v lize zvítězili v úvodních pěti kolech pouze jednou, a tak zaujímají třetí příčku od konce tabulky. Přitom Martin Jol si může vybrat z prověřených jmen, Fulham by rozhodně měl pomýšlet na vyšší patra.

Ve 2. kole Capital One Cupu John Arne rozhodl o triumfu nad Burtonem z League Two Riise až v páté sérii pokutových kopu, po 90 minutách a prodloužení byl stav nerozhodný 2:2, když se o vyrovnání postaral v 117. minutě Hugo Rodallega. Stejně jako Everton tedy londýnský celek potvrdil roli favorita až po základní hrací době.

Proti Burtonu vyslal Martin Jol na hřiště na rozdíl od Roberta Martíneze silnou základní jedenáctku. Španěl hodlá využívat celý kádr, jak potvrdil na tiskové konferenci: „Někteří hráči zatím příliš nehráli, sleduji je v tréninku a jsem rozhodnutý jim dát šanci, aby fanoušci věděli, co umí.“ Na start se proto mohou těšit Joel, Heitinga, Hibbert, Stones, Oviedo, McCarthy, Deulofeu a také možná po zranění již uzdravení Gibson a Koné.

Vzájemná bilance hovoří lépe pro Blues, proti Fulhamu neprohráli v posledních osmi zápasech (6 výher, 2 remízy a na Craven Cottage domácí proti Everton v posledních pěti duelech vyhráli pouze jednou  (2 prohry, 2 remízy). Whites se navíc ve čtvrtém kole Ligového poháru naposledy v roce 2004 a na domácí půdě jsou bez výhry od dubna.

Týmové novinky

Dimitara Berbatova, Aarona Hughese a Bryana Ruize o víkendu nepustily do ligového klání s Chelsea (0:2) zdravotní problémy, v úterý by ale měli nastoupit. Matthew Briggs a brankař Maarten Stekelenburg určitě nenastoupí.

Fulham: Etheridge, Stockdale, Amorebieta, Hangeland, Hughes, Riether, Senderos, Zverotić, Boateng, Dejagah, Duff, Kačaniklić, Karagounis, Kasami, Parker, Richardson, Sidwell, Taarabt, Bent, Berbatov, Mesca, Rodallega, Ruiz.

Uzdravení Darrona Gibsona a Arouny Koného jsou vítána, prostor zazářit dostanou, uvidí se, zda od první minuty. Antolín Alcaraz a Steven Pienaar nadále marodí se svalem. Leon Osman kvůli té samé příčině nedohrál sobotní napínavý zvrat s West Hamem a výlet hlavní anglického města zmešká.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Duffy, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, Gibson, McCarthy, Deulofeu, Gueye, Jelavić, Kone, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Co: Fulham FC – Everton FC, 3. kolo Ligového poháru
Kdy: 24. 09. 2013 od 21:00 SEČ
Kde: Craven Cottage, Fulham, Londýn (kapacita: 25 700)
Rozhodčí: Martin Atkinson