Preview: Manchester City – Everton

04/10/2013 0 Od Riči

Před druhou reprezentační přestávkou by udržení pozice v první čtyřce představovalo snový začátek sezóny, aby toho Toffees dosáhli, musejí bodovat na hřišti silného, ale oblíbeného soupeře.

Netřeba asi připomínat příznivou bilanci s Manchesterem City z poslední doby, proti častému aspirantu na ligový titul se Everton dokáže vybičovat k heroickému výkonu zakončeným sladkým vítězstvím. Naposledy v březnu se i s vyloučeným Pienaarem zrodilo vítězství 2:0 okořeněné perfektním gólem Leona Osmana. Osobně nejraději vzpomínám na duel z ledna roku 2010, kdy pokoření Citizens na Goodison Parku načal přesným přímým kopem Steven Pienaar. Převahu potom deklaroval na bezmocném Bellamym Marouane Fellaini á la Zidane. Následně si vybavuji, utkání jsme sledovali v partě českých Evertonians, pouze smršť rumů a bujaré oslavy… No, pojďme snad raději k preview.

Manuel Pellegrini přebral mužstvo v létě po Robertu Mancinim s úkolem dostat ho na popředí Premier League a Evropy. Jenže smělé plány dostávají trhliny už od začátku, hra ManCity zatím nepřipomíná očekávanou suverénní jízdou, spíše naopak. Úvodní klopýtnutí byla odčiněna výborným derby, když United odjeli z hřiště rivala jako spráskání psi s debaklem 1:4. Pellegriniho družina však nedokázala na úspěch navázat, a tak do střetnutí s Evertonem jde s dvěma porážkami. Po překvapení ve Villa Parku bolí středeční výsledek Ligy mistrů. Bayern Mnichov zvítězil v Manchesteru rozdílem třídy 3:1, proto Sky Blues MUSÍ proti Evertonu získat tři body.

To Everton se nacházíme v lepším rozpoložení. Prvotní remízy vystřídaly příjemné výhry, a tak pochopitelně na Goodisonu panuje dobrá nálada. Útok posílil Romelu Lukaku, který rychle ukázal, čeho je schopný. Právě jeho konfrontace s krajanem Kompanym se dá považovat za jeden z klíčových bodů sobotního souboje.

Důležité bude udržet čisté konto, čehož se dá dosáhnout pouze bez chyb v zadních řadách. Na pozoru by proto měl být Phil Jagielka, kapitán Blues v poslední době nejistou hrou zapříčinil nejeden gól protivníka. Útočná síla v podání Agüera, Negreda a Džeka chyby trestat rozhodně bude.

Zápasová fakta

Vzájemná
• City vyhráli jeden z posledních osmi vzájemných ligových střetnutí (1 výhra, 1 remíza, 6 proher), onen jediný úspěch se zrodil v září roku 2011 na domácí půdě – 2:0 a znamenal jediné čisté konto proti Toffees z posledních 15 kláních.

Manchester City
• Doma skóroval v 53 posledních kolech Premier League, což znamená rekord, naposledy vyšel střelecky naprázdno proti Birminghamu v listopadu roku 2010
• z centrů dokázal letos vstřelit letos branku osmkrát, dvakrát více než druhý nejlepší celek v této dovednosti
• když Everton v ročníku 2005/06 dvakrát prohrál 1:2 v kvalifikaci Ligy mistrů s Villarealem, na jeho lavičce seděl Manuel Pellegrini.

Everton
• Pokud vyhraje, bude to počtvrté v řadě, naposledy se z podobné sérii radoval mezi únorem a březnem roku 2008
• je stále jediný neporažený celek v lize
• v minulé sezóně se v této fázi soutěže nacházel v tabulce o dvě příčky výše s bodem navíc
• může vyrovnat rekordní start z ročníku 2006/07, kdy neprohrál první sedm kol
• Romelu Lukaku skóroval šestkrát ve svých pěti posledních zápasech v Premier League, na gól přitom potřeboval 37 minut.

Týmové novinky

Playmaker David Silva je po zranění opět k dispozici, o možném nasazení Stevana Jovetiće se rozhodne až před výkopem. Kvůli zdravotním problémům nenastoupí Martín Demichelis a starý známý Jack Rodwell. Vznáší se otázky ohledně postu brankaře, chybujícího Harta by mohl nahradit, v lize debutující, Costel Pantilimon.

Manchester City: Hart, Pantilimon, Boyata, Clichy, Kolarov, Kompany, Lescott, Nastasić, Richards, Zabaleta, García, Fernandinho, Milner, Nasri, Navas, Silva, Touré, Agüero, Džeko, Guidetti, Jovetić, Negredo.

Darron Gibson (koleno) a Kevin Mirallas (kotník) závodí s časem, aby se stihli uzdravit. Jejich šance jsou podle Martíneze 50/50. Antolín Alcaraz si obnovil zranění a jeho absence se prodlužuje o další měsíc. Steven Pienaar bude zdravý po reprezentační přestávce.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Gibson, McCarthy, Osman, Deulofeu, Gueye, Jelavić, Koné, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Co: Manchester City FC – Everton FC, 7. kolo Premier League
Kdy: 04. 10. 2013 od 13:45 SEČ
Kde: City of Manchester Stadium, Manchester (kapacita: 47 805)
Rozhodčí: Jonathan Moss