Preview: Everton – Hull City

18/10/2013 0 Od Riči

Po ztrátě neporazitelnosti v posledním kole na hřišti Manchesteru City se Toffees touží vrátit na vítěznou vlnu, v cestě jim stojí nováček Hull City.

Dvanáct bodů z 21 možných dodává na Goodison Parku optimismus, zvlášť pokud se vezme v potaz též atraktivní herní styl doplněný o vhodné typy hráčů. Poslední dvě utkání Albionu navíc ukázali, jak je vhodné míti v kádru Leightona Bainese. Absenci Ashleyho Colea rodák liverpoolský rodák plně využil a nahlas si řekl o pozici levého obránce v anglické reprezentaci.

Toffees letos oplývají nejen typickou týmovou sehraností, ale také individuálními kvalitami. Gareth Barry okamžitě obsadil post střední záložníka, Ross Barkley se na svůj věk chlubí výbornou technickou vybaveností, Kevin Mirallas posílá do vápna nebezpečné centry, Seamus Coleman představuje klasického moderní obránce a Romelu Lukaku je jednoduše kanonýr s velkým K.

Řádky výše možná zní až příliš chvályhodně, těžko je však zpochybnit. Jestliže Everton odstraní chyby v defenzivě a bude pravidelně sbírat body s papírově horšími soupeři, může pomýšlet na úspěšnou sezónu. Z laciných ztrát z úvodu ročníku se snad mužstvo poučilo, nechme se překvapit a třeba už o víkendu.

Hull City co by nováček Premier League prožívá vydařený start, dvojice ex-fotbalistů z Tottenhamu Tom Huddlestone a Jake Livermore ideálně vyztužila střed pole, a tak se Steve Bruce může těšit z aktuální osmé příčky pouze bod za sobotním protivníkem.

V posledních týdnech Tigers zlepšili obrannou činnost, což bude klíčem k úspěchu na Goodison Parku, kde Everton v kalendářním roce 2013 ještě neprohrál. Z posledních 27 bodů potom získal 25, to si zasloužení přívlastek nedobytná tvrz.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Hull zvítězil na Goodison Parku naposledy v srpnu roku 1952 v tehdejší Division Two.

Everton
• V posledních 12 domácích zápasech nepoznal hořkost porážky, vyhrál devětkrát
• vloni po sedmi kolech nasbíral o dva body více
• jen Manchester United (24) byl vícekrát chycen v ofsajdu (23)
• Romelu Lukaku v 217 minutách Premier League v dresu Blues zaznamenal čtyři góly a jednu asistenci.

Hull City
• Drží čtyřzápasovou sérii neporazitelnosti, v lize je jeho rekord šest střetnutí z roku 2008
• v lize neinkasoval tři hodiny a 46 minut
• využil v sedmi kolech 17 hráčů, méně než kterýkoliv jiný tým
• celek z horní tabulky neporazil ve třech případech a nedokázal mu vstřelit branku.

Týmové novinky

Darron Gibson bude absentovat s přetrženým křížovým vazem několik měsíců, podle Roberta Martíneze má ale ještě šanci zahrát si v letošní sezóně. Antolín Alcaraz si bude moct debut připsat až za tři týdny, patálie s třísly ho neopouštějí. Steven Pienaar bude k dispozici až příští víkend a Apostolose Velliose trápí lehčí nakopnutí.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Duffy, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, Osman, Deulofeu, Gueye, Jelavić, Koné, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Opora Robbie Brady se po operaci kýly zotavil rychleji a Steve Bruce ho pravděpodobně opět zařadí do sestavy. Kvůli zranění nenastoupí James Chester a Robert Koren.

Hull City: Harper, McGregor, Bruce, Davies, Dudgeon, Faye, Figueroa, McShane, Rosenior, Brady, Boyd, Elmohamady, Huddlestone, Livermore, Meyler, Quinn, Aluko, Fryatt, Gedo, Graham, McLean, Proschwitz, Sagbo.

Co: Everton FC – Hull City AFC, 8. kolo Premier League
Kdy: 18. 10. 2013 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Neil Swarbrick