Everton – Hull City 2:1

20/10/2013 0 Od Riči

Everton nepředvedl žádný oslňující výkon, přesto všechny tři body zůstaly na Goodison Parku. Rozhodující branku vstřelil Steven Pienaar jen 25 vteřin po příchodu na hřiště.

Roberto Martínez opět upřednostnil v základní sestavě tři střední záložník na úkor jednoho křídelního hráče. Leon Osman nastoupil jako falešné levé křídlo, které postrádá většinu předností krajního záložníka.

Toffees se od začátku chopili taktovky a převahu korunovali už po 8. minutách, Osman po nakrátko rozehraném rohu vybídl ke střele Mirallase. A Belgičan přesnou ranou k tyči skrze klubko hráčů nedal McGregorovi šanci – 1:0. Při gólu je diskutabilní vliv Garetha Barryho nacházející ho se v ofsajdu, jeho postavení mimo hru není podle pravidel neregulérní, přestože bránil ve výhledu brankaři. Pokud se ale dotknul míče, což není jasné, úvodní trefa platit neměla.

Romelu Lukaku mohl vedení navýšit, odstavil od míče Daviese a přinutil McGregora k pohotovému zákroku. Vzápětí minul nadějný Osmanův pas.

Hosté hrozili hlavně ze standartních situací a rohů, dvakrát hlavou nebezpečně zahrozil Abdoulaye Faye. Ve 29. minutě nastal další sporný moment, Barry ošklivě zajel do Aluka a viděl žlutou kartu. Steve Bruce po zápase orodoval za červenou kartu, zřejmě po právu.

Everton postupem času polevil v aktivitě, a tak se zákonitě dostavil trest. Aluko dobře odcentroval a osamocený Sagbo přesně zakončil – 1:1.

Po přestávce Blues přidali na obrátkách a tlačili se do zakončení, úspěch přinesla až rychlá akce z 57. minuty. Lukaku vyhrál hlavičkový souboj, Barkley dobře roztáhnul hru do strany na Mirallase, jenž přesným centrem našel Pienaara. Uzdravený záložník z prvního doteku po střídání neomylně nasměřoval zakončení na zadní tyč – 2:1. Svěřenci Roberta Martíneze drtivou většinu času marně dobývali dobře organizovaný a zahuštěný blok hráčů Hullu. V 57. minutě se jim naskytla možnost zaútočit do otevřené defenzivy, čehož výborně využili.

Vyprodaný Goodison i před zraky světových šampionů z roku 1966 (Geoff Hurst, Ray Wilson a Derek Temple) jásal, při speciálním „Retro dnu“ se ztráta bodů nepřipouštěla. Navýšení skóre dvakrát zazdil střídající Koné, nejprve ve velké příležitosti trefil jen tyč a následně si vylámal zuby na McGregorovi. Hull ve zbytku střetnutí hrozil po dlouhých nákopech, s nimiž si obrana domácích poradila.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách.

Branky: 8. Gareth Barry, 57. Steven Pienaar – 30. Yannick Sagbo
ŽK: 29. Gareth Barry, 55. Leon Osman, 90+5. Leighton Baines – 90+1. Tom Huddlestone
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Séamus Coleman, James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley (80. Steven Naismith), Leon Osman (56. Steven Pienaar), Kevin Mirallas, Romelu Lukaku (68. Arouna Koné)
Hull City: Allan McGregor, Liam Rosenior (66. George Boyd), Maynor Figueroa, Curtis Davies, Abdoulaye Faye, Tom Huddlestone, Robbie Brady, Jake Livermore, Ahmed Elmohamady, Danny Graham (16. Yannick Sagbo), Sone Aluko (74. Stephen Quinn)
Rozhodčí: Neil Swarbrick
Diváci: 38828