Ohlasy po derby

25/11/2013 0 Od Riči

Roberto Martínez je povzbuzen výkonem v Merseyside derby a touží získat v sezóně 70 bodů, Leighton Baines může chybět až šest týdnů a Kevin Mirallas očekával červenou kartu po ataku na Suáreze.

Sobotní krásné remízové střetnutí 3:3 s Liverpoolem znamená 21 bodů z úvodních 12 kol, což představuje druhý nejlepší počin z poslední 29 let. I proto Martínez sebevědomě pomýšlí na 70 bodovou hranici a překonání maxima Blues z roku 2008 (65).

„Jsme vždy schopní porazit kohokoliv,“ nechal se slyšet charismatický Španěl. „Pokusíme se nasbírat v desetiměsíční soutěži 70 bodů.

Nezáleží, proti komu hrajeme. Bylo skvělé vidět, jak jsme se v derby nebáli, v nepřerušené hře jsme podali lepší výkon. Naším dalším cílem je dosáhnout z podobných utkání výhru. Musíme podat kvalitní výkon také v méně zajímavějších zápasech než Merseyside derby. V tom se v celé sezóně láme chleba.“

Vyrovnaný ligový průběh slibuje napínavou přetahovanou o každou příčku v tabulce, a tak sní na Goodison Parku o kvalifikaci do Ligy mistrů. Sen oživuje také solidní bilance s týmy aspirující o první čtyři místa, ve čtyřech soubojích s nimi Everton prohrál pouze jednou.

„Nacházíme se na první překážce závodů. Více o ambicích budu vědět v březnu po dalších reprezentační přestávce a 16 kolech. Jestliže deset kol do konce ligy budeme držet šanci na první čtyřku, potom můžeme být viděni jako kandidáti na kvalifikaci do Ligy mistrů,“ vysvětlil bývalí lodivod Swansea a Wiganu.

Černou kaňku na víkendu představuje zranění Leightona Bainese. Levý obránce opustil hřiště na začátku druhého poločasu, když ho v úvodních minutách přišlápl Jordan Henderson. „Představovalo riziko nechávat ho na hřišti déle,“ komentoval Martínez. Pozdější rentgen odhalil zlomeninu palce na noze, která Bainese vyřadí na deset dní až šest týdnů, doba léčení se dá velmi těžko odhadnout.

A kdo důležitý článek sestavy nahradí? Nabízí se přesunutí Distina na levou obranu, v tom případě by se do základní sestavy dostal Johny Heitinga, či John Stones. Na svou šanci čeká též Bryan Oviedo, případně Luke Garbutt, jemuž se daří na hostování v Colchesteru United, o víkendu dokonce vstřelil branku.

Ožehavým tématem se stal zákrok Kevina Mirallase na Luise Suáreze, Belgičan protivníka ostře sestřelil a od rozhodčího Phila Dowda uviděl žlutou kartu. Červený trest požadoval šéf LFC Bredan Rodgers, proti čemuž Martínez nic nenamítal.

Mirallas ale odmítá pomstu za minulý rok, kdy ho Suárez nebezpečným zákrokem poslal předčasně do kabin a způsobil mu dlouhodobější zranění: „Po zákroku jsem si hned pomyslel, že dostanu červenou kartu. Chtěl jsem získat míč, jenže jsem trefil koleno, okamžitě jsem se omluvil. Možná jsem měl štěstí, jelikož šlo o derby, v němž není nouze o podobné incidenty.

Se Suárezem jsem po skončení utkání mluvil a zeptal jsem se ho ‘vzpomínáš si na loňskou sezónu, jak si mě nakopl?‘ Zasmál se a odvětil ‘ano, to je fér‘. Ovšem můj zákrok nikterak nesouvisel s minulým rokem. Suárez pokračoval ve hře, neutrpěl zranění. Jsem za to rád.“

Na závěr se ještě zmíním o Martínezovi, ten si opět neodpustil rýpnutí. „Zklamal mě Gerrard, chtěl udeřit loktem Garetha Barryho. A při vyrovnávacím gólu si posunul míče blíže, než určil arbiter.“ Osobně mě podobné časté skuhrání Španěla dost mrzí, určitě by si ho mohl odpustit, akorát si kazí dobré a zasloužené renomé získané za působení v Evertonu.