Everton – Liverpool 3:3

23/11/2013 0 Od Riči

V pořadí 221. Merseyside derby nabídlo strhující průběh utkání, po němž jak Toffees, tak Reds zcela jistě litují, že nedokázali získat tři body.

Roberto Martínez vrátil do základní sestavy Barkleyho, místo na lavičce zbylo na Leona Osmana. Na druhé straně nedoléčený Daniel Sturridge zůstal od první minuty také pouze mezi náhradníky.

Střetnutí se okamžitě neslo v duchu velkého nasazení a první vzrušení se dostavilo už v 5. minutě. Gerrardův roh Suárez prodloužil na Countinha, jenž se odpoutal od Lukaka, a zblízka prostřelil Howarda a McCarthyho – 0:1. Domácí odpověděli vzápětí, přímý kop Bainese doputoval po souboji Škrtěla s Barkleym k nehlídanému Mirallasovi a bylo srovnáno – 1:1. Tentokrát si za špatné defenzivní povinnosti zpytuje svědomí Steven Gerrard.

Everton se tlačil dopředu, další chyba kapitána LFC znamenala míč pro Pienaara a pas na Lukaka. Příležitost belgického strikera však výborným vyběhnutím zneškodnil jeho reprezentační kolega v bráně. Na druhé straně si Barry vyšlápl na Suáreze a sám faulovaný propálil špatně postavenou zeď, Howard se natahoval zbytečně – 1:2. Inkasovaný gól Blues nesložil, dále dobývali branku dnes skvělého Mignoleta. Ten výborně vyrazil Barkleyho střílený centr, při Mirallasově střele zasahovat nemusel.

Ve 33. minutě Kevin Mirallas zbytečně a surově atakoval Suáreze kopačkou na vnější koleno, místo udělené žluté karty mohl rozhodčí Phil Dowd bez výčitek ukázat i kartu červené barvy. Po tomto incidentu se jakoby LFC zdravě naštval a do konce poločasu soupeře převyšoval.

Druhý poločas odstartovala nepříjemnost, základní stavební kámen Leighton Baines střídal po přišlápnutí soupeře. Vážnost zranění palce na noze ukáže až rentgen. Mimochodem levý bek opustil předčasně hřiště poprvé od září roku 2008. Martínez poslal do hry Gerarda Deulofea, který se postavil na pravý kraj zálohy. Mirallas se přesunul na podhrot, Barkley do středové dvojice a místo v obraně zaplnil Barry. Zodpovědnost Barryho ve střední záloze ve zbytku utkání Evertonu chyběla, vzniklo více okének pro útoky rivala z druhého konce Stanley Parku.

Mladý Deulofeu se po čtyřech minutách ocitl v gólové šanci, takřka od půlící čáry uháněl sám na Mignoleta, jehož v zakončení trefil. Zastínit se ovšem nenechal Allen, sám před Howardem a polovinou odkryté brány nikým neatakovaný minul. Pokud by Velšan skóroval, Everton by asi těžko doháněl dvoubrankové manko.

Přemotivovaný Mirallas si neustále koledoval o vyloučení, loktem způsobil krvavé zranění v Hendersonově obličeji a následně dohrál souboj s Lucasem. Dowd prohřešky Belgičana z neznámého důvodu ignoroval.

Liverpool hořel v obraně, vše zachraňoval Mignolet, proti Lukakovi v 70. minutě nadvakrát. A dvě minuty později hráč Chelsea tečovanou ranou z trestného kopu opět pozlobil krajana. Akce naštěstí díky Mirallasovi pokračovala a Lukaku složil reparát na výbornou, z prostoru penalty z prvního doteku zamířil po zemi přesně – 2:2.

Vůbec Lukaku se stal mužem dvou tváří, často ztrácel snadné balony, některé situace, u nichž se od něj čekala kreativita, totálně zazdil. Stejně jako v 77. minutě, brejk 3 na 2 pokazil neskutečně špatnou přihrávkou. Na opačném konci hřiště si Suárez při brejku vylámal zuby na Howardovi. Šance zahazoval také Deulofeu, v 82. minutě ani nadvakrát nevstřelil svou první ligovou branku v Anglii. Jenže na následný rohový kop Mirallase si naskočil Lukaku a hlavou poslal Everton poprvé v utkání do vedení – 3:2.

Martínez okamžitě nasadil obránce Stonese, který v hektickém závěru několikrát chyboval. Liverpool se logicky hnal za vyrovnáním… a dočkal se v 89. minutě, do třetice vstřelil branku po standardní situaci. Gerrardův centr přesně prodloužil střídající Sturridge – 3:3. Ani poté se hra neuklidnila a infarktový průběh pokračoval v nastavení. Howard vyrazil Suárezovu jedovku a Mignolet Deulofeův pokus z úhlu.

Neskutečné derby.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách.

Branky: 8. Kevin Mirallas, 72. a 82. Romelu Lukaku – 5. Coutinho, 19. Luis Suárez, 89. Daniel Sturridge
ŽK: 31. Ross Barkley, 36. Kevin Mirallas, 89. Sylvain Distin – 62. Joe Allen, 67. Lucas Leiva, 79. Luis Suárez
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines (50. Gerard Deulofeu), Phil Jagielka, Sylvain Distin, Séamus Coleman, Kevin Mirallas (88. Leon Osman), James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley, Steven Pienaar (83. John Stones), Romelu Lukaku
Liverpool FC: Simon Mignolet, Glen Johnson, Daniel Agger, Martin Škrtel, John Flanagan, Steven Gerrard, Lucas Leiva (79. Daniel Sturridge), Joe Allen (68. Victor Moses), Luis Suárez, Coutinho, Jordan Henderson
Rozhodčí: Phil Dowd
Diváci: 39 576