Everton – Stoke City 4:0

01/12/2013 0 Od Meňa

V naprosto jednoznačnou záležitost se v podání Toffees proměnil poslední listopadový zápas. Potters si z Goodison Parku odvezli čtyřgólový příděl.

Sedm vstřelených gólů z posledních dvou zápasů. Takto skvostnou vizitkou se Everton již hodně dlouho chlubit nemohl a před důležitými předvánočními souboji proti Manchesteru United a Arsenalu si snad ani lepší formu přát nemůže.

Utkání znamenalo první start Gerarda Deulofeua v lize a devatenáctiletý mladík svoji příležitost oslavil tím, že byl u všeho podstatného. Nejprve ve třetí minutě nebezpečným přímým kopem vystrašill brankáře Stoke Begovice a po patnácti minutách otestoval pozornost gólmana střelou z úhlu. Do další šance se dostal James McCarthy, kterému narazil Lukaku, jeho pokus ale do prostoru brány nemířil.

Polovinou prvního dějství Toffees svoji převahu ještě vystupňovali a zdálo se ,že je jen otázkou času, než se ocitnou v zaslouženém vedení. Nejprve donutil Begovice k pohotovému zákroku Deulofeu a jeho střílený centr a zanedlouho hlavičkoval vedle po Oviedově míči Lukaku. První gól padl v poslední minutě první půle. Deulofeu si po průniku do vápna vyměnil míč s Pienaarem a Barrym, čistou gólovkou nepohrdnul a oslavil svůj první gól v Premier League.

I do druhého poločasu vlétl Everton jak velká voda. Ve 49. minutě vyslal McCarthy do volného prostoru na levém křídle Deulofeua, který si v pokutovém území všiml Barryho. Ten, ať již úmyslně či neúmyslně, prodloužil míč za sebe na volného Colemana, a ten, byť s dávkou štěstí, zakončil ke vzdálenější tyči.

O deset minut později bylo o osudu zápasu rozhodnuto již definitivně. Brian Oviedo, který zaskakoval za zraněného Leightona Bainese, převzal míč po krátce rozehraném rohu, přesunul se do výhodnější pozice a jeho krásna dělovka slabší pravačkou našla svůj cíl přesně tam, kde měla – ve spodním rohu brány.

Potters mohli odpovědět ojedinělou šancí, Peter Crouch, však Tima Howarda nepřekonal. Poslední hřebíček do pomyslné rakve Stoke naopak zatloukl Lukaku, který nepohrdnul Oviedovou přihrávkou před poloodkrytou bránu. Belgický útočník pak uvolnil místo na hřišti Jelavićovi a ten mohl gólový účet zápasu zakulatit na číslo pět, tváří v tvář Begovicóvi ovšem chorvatský nešťastník nedal.

Highlighty ke zhlédnutí zde nebo zde.

Branky: 45. Deulofeu, 49. Coleman, 58. Oviedo, 79. Lukaku

Everton: Howard, Coleman, Jagielka, Distin, Oviedo, Deulofeu, Barry, McCarthy (74. Stones), Osman, Pienaar (83. Mirallas), Lukaku (80. Jelavić)

Stoke City: Begovic, Cameron, Pieters, Whelan, Shawcross, Muniesa, Walters (59. Shea), N´Zonzi, Crouch, Adam (59. Jones), Assaidi

Střely celkově: 22 – 4

Střely na bránu: 12 – 3

Rohové kopy: 9 – 3