Preview: Manchester United – Everton

04/12/2013 0 Od Meňa

Večerní zápas, během kterého se Everton představí na Old Trafford, bude mít pikantní příchuť. Toffees poprvé nastoupí proti svému bývalému manažerovi.

Na jaře toho byly plné noviny. Sir Alex Ferguson tehdy světu oznámil, že po šestadvaceti letech končí na lavičce Manchesteru United a okamžitě tak rozvířil vlnu spekulací o svém nástupci. Jedním z nejžhavějších kandidátů byl hned od počátku i David Moyes, který měl v Evertonu odmanažerováno již jedenáct roků. A jak se ukázalo, právě v něm viděl Ferguson svého pokračovatele. Nyní Moyes povede svůj novým tým poprvé do boje proti svým bývalům svěřencům.

O tom, že Moyes nenahrazuje jen tak někoho, nebylo žádných pochyb a možná právě tlak a velká očekávání nesla vinu na nikoliv zrovna ideálním letošním startu Red Devils. Z šesti úvodních zápasů si odnesli hned tři prohry, z nichž dvě přišly proti rivalům Liverpoolu a Manchesteru City. Od domácí prohry s West Bromwichem však United zabrali a momentálně se pyšní sérií dvanácti zápasů bez prohry. Stále jim však v tabulce přísluší až osmá příčka, proto by Moyes výhrou nad svým bývalým zaměstnavatelem určitě nepohrdnul.

„Samozřejmě mám na Everton hezké vzpomínky, 11 let nemůžete jen tak zahodit. Ale nejsem emocionální osobnost, raději se soustředím na zápas. Nemám čas starat se o výsledky Evertonu, teď mě zajímají jen moji hráči a můj klub. Mým týmem jsou United, na nikoho jiného se nesoustředím,“ řekl Moyes.

Moyesův nástupce Roberto Martinez rozhodně do zápasu půjde docílit nečeho, čeho Moyes nikdy schopen nebyl – vyhrát s Evertonem na Old Trafford. Naposled se to Blues podařilo v roce 1992, s aktuální formou to možná ale není tak nesplnitelný cíl. V sobotu Toffees znemožnili Stoke City a zůstávají tak neporaženi v šesti zápasech.

„Na Old Trafford se vždycky hraje složitě, ale těšíme se,“ říká Martinez. „Budeme hrát svůj fotbal. Vypadáme jako silný a sebevědomý tým a dobře víme, jak kvalitnímu týmu budeme čelit, ale před zápasem se cítíme pozitivně.“

Zápasová fakta

  • Poslední výhra Evertonu v Divadle snů přišla v srpnu 1992, šlo o první střetnutí obou týmů v Premier League. Toffees vyhráli 3-0 po gólech Beardsleyho, Johnstona a Warzychy.
  • Z 21 domácích utkání v Premier League proti Evertonu, jich United vyhráli 16. Nasázeli během nich více gólů, než kterémukoliv jinému celku, a to 84.

Manchester United

  • 22 bodů po třinácti zápasech je jeho nejhorší bilance od sezony 2004/05, kdy měl ještě o bod méně.
  • Waynu Rooneymu chybí jediná branka k dosažení hranice 150 ligových gólů za Manchester United. Lépe už na tom je jen Thierry Henry, který nastřílel 175 gólů za Arsenal.
  • Rooney byl u 59% gólů týmu – branek dal osm a přihrál na pět.
  • Pokud nastoupí, stane se Ryan Giggs čtvrtým hráčem z pole, který si zahraje v zápase PL ve věku 40 let. Předím se to povedlo Teddymu Sheringhamovi, Gordonu Strachanovi a Kevinu Phillipsovi.

Everton

  • Vyhrál pouze dva z posledních čtrnácti venkovních zápasů. Sedmkrát pak remizoval a pětkrát prohrál.
  • Na cizích hřištích na druhou stranu soupeřům povolil nejméně střel na bránu z celé soutěže, a to jen 16.
  • Romelu Lukaku patří mezi tři hráče, kterým se poštěstilo dát proti Manchesteru United hattrick. Zbylou dvojicí je Dirk Kuyt a David Bentley.

Absence

Everton žádná nová zranění nehlásí, nadále zůstává bez Darrona Gibsona, Arouny Koného a Leightona Bainese. Manchester United nastoupí bez suspendovaného Phila Jonese a nejistý je také start Robina van Persieho a Michaela Carricka, kteří nehráli v minulém zápase proti Tottenhamu.

  • Kdy: 4.12. 20:45 SEČ
  • Kde: Old Trafford
  • Rozhodčí: Martin Atkinson