Manchester United – Everton 0:1

05/12/2013 0 Od Riči

Po 21 letech dokázali Toffees pokořit Manchester United na jeho hřišti. Rozhodující branku vstřelil v 86. minutě Bryan Oviedo, jedna z mnoha posila dnes už soupeře Davida Moyese.

Roberto Martínez podle předpokladů vrátil do základní sestavy Rosse Barkleyho a Kevina Mirallase, jenom na lavičce náhradníků tedy zůstali Leon Osman a Gerard Deulofeu.

Everton začal utkání lépe, Lukaku de Geu ještě nikterak neohrozil, brankař domácích zasahoval až při následující jedovce Mirallase. Po čtvrthodině se osmělili také Devils, Rooney zblízka Howarda nepropálil. Rychlé a přímočaré akce se střídaly na obou stranách, nebezpečná hlavička Ryana Giggse z 24. minuty těsně minula branku.

Snaživý Rooney střílel zpoza vápna a jeho tečovaný pokus se od Distina odrazil do tyčky. Proti Lukakově střele mezi nohama Vidiće se postavil připravený de Gea. Do konce poločasu, v jehož průběhu přebral taktovku ManUtd, při gólové nabídce Evry špatně nasměrovali pohyb Welbeck a Rooney, a tak minuli míč.

Druhé dějství otevřel tvrdou ranou Evra, Tim Howard vyrážel. S převahou domácích se nehodlal smířit Kevin Mirallas, v 55. minutě se uvolnil, jeho projektil ale nesměřoval do prostoru mezi třemi tyčemi. V dalším velmi nadějném protiútoku se objevil střídající Deulofeu, po kolmici se ze strany řítil na de Geu, jenže v zakončení trefil pouze právě Španěla.

Svěřenci Davida Moyese se hnali za gólem, dobře si počínal nový muž Januzaj. 20 minut před koncem střetnutí Evertonu pomohlo štěstí, Evra po rohovém kopu hlavičkoval do prostoru Howarda, z následné dorážky taktéž hlavou Welbeck orazítkoval břevno a o pár vteřin později Rooney z voleje zahnal holuby na střeše stadionu. Mířidla nesrovnal ani v 74. minutě Nani.

Místy se na trávníku zajiskřilo, třeba Marouane Fellaini zanechal na stehně svého nástupce McCarthyho otisk svých špuntů.

V 85. minutě Mirallas zamířil z trestného kopu do tyčky, akce pokračovala, míč se dostal k Lukakovi, jenž z otočky nepovedenou střelou, ovšem geniální přihrávkou za obranu, našel na zadní tyči Ovieda a ten prostřelil vyběhnutého de Geu – 0:1.

V závěru Everton nepustil protivníka do tlaku a připsal si do tabulky cenné tři body. Bravo!

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branka: 86. Bryan Oviedo
ŽK: 61. Wayne Rooney, 90+3. Ryan Giggs
Manchester United: David de Gea, Rafael (58. Adnan Januzaj), Patrice Evra, Chris Smalling, Nemanja Vidić, Ryan Giggs, Luis Valencia, Shinji Kagawa (58. Nani), Marouane Fellaini, Danny Welbeck (81. Javier Hernández), Wayne Rooney
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Séamus Coleman, Bryan Oviedo, James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley (69. Gerard Deulofeu), Steven Pienaar (80. Leon Osman), Kevin Mirallas (90+2. Steven Naismith), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Martin Atkinson
Diváci: 75 210