Swansea City – Everton 1:2

23/12/2013 0 Od Riči

I po dalším zápase platí, že Swansea představuje pro Everton oblíbeného soupeře. Desátou výhru v řadě proti Velšanům zařídili parádními góly Seamus Coleman a Ross Barkley.

Roberto Martínez vrátil do základní sestavy Jamese McCarthyho, jemuž uvolnil místo Leon Osman. Šanci od první minuty dostal také Kevin Mirallas, pomohlo mu zranění Gerarda Deulofea.

První půle diváka zaujmout nemohla, hrál se vyrovnaný fotbal po obě šestnáctky. Za domácí pálil pánu Bohu do oken Bony Wilfried, největší příležitost Toffees zazdil Kevin Mirallas, když obral o míč Chica, jenže přečíslení řešil střelou do jediného bránícího protihráče. Za zmínku stojí zákrok Williamse na Barkleyho, po němž se dala pískat penalta, rozhodčí byl ale opačného názoru.

Ve druhé půli se hra zdramatizovala, Everton začal mít navrch. Pienaar přesně vysunul Barkleyho, který však sám před brankařem bez cizího zavinění upadl. Zanedlouho v akrobatické poloze Barry střílel nad bránu. Barkley chtěl odčinit své zaváhání, na půlící čáře se zmocnil balonu a svoje sólo zakončil nebezpečnou střelou, Tremmel vyrážel na břevno.

V 66. minutě si na nemohoucnost svých kolegů nejspíše už dál nedokázal dívat Seamus Coleman, z ničeho nic napřáhl z dálky a máme tu aspiranta na klubový gól roku – 0:1. Toffees vedení však dlouho nevydrželo, už za čtyři minuty Dwight Tiendalli přemohl v osobním souboji Pienaara a centr nohou usměrnil na bránu, přičemž šťastně trefil Ovieda, a míč se odrazil do protipohybu Howarda a do sítě – 1:1.

Swans gól povzbudil, v 80. minutě se Alvaro objevil ve slibném protiútoku, v zakončení zvolil oblouček, nápad dobrý, naštěstí provedení trestuhodné, střela skončila v Howardově náruči.

V 84. minutě se o slovo přihlásil muž zápasu Ross Barkley, postavil se trestnému kopu a o břevno nádherně poslal EFC do rozhodujícího trháku – 1:2.

V závěru se Swansea tlačila za vyrovnání, naštěstí ztroskotala na výborném Timu Howardovi. Ten nejprve zneškodnil dělovku Hernandéze a později pokus Lamaha zpoza vápna.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 70. Bryan Oviedo (vl.) – 66. Seamus Coleman, 84. Ross Barkley
ŽK: 83. Ben Davies
Swansea City: Gerhard Tremmel, Chico, Ashley Williams, Dwight Tiendalli, Ben Davies, Jonjo Shelvey, Pablo Hernández, Wayne Routledge (66. Roland Lamah), Jonathan de Guzmán (86. Alejandro Pozuelo), José Alberto Canas, Bony Wilfried (75. Álvaro Vázquez)
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Bryan Oviedo, Sylvain Distin, Seamus Coleman, Kevin Mirallas (78. Leon Osman), James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley, Steven Pienaar (78. Steven Naismith), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Lee Mason
Diváci: 20 695