Preview: Everton – Sunderland

25/12/2013 0 Od Riči

Jestliže Vánoce platí za svátky klidu, anglická Premier League pak vybočuje z řady. Už na Boxing Day, či chcete-li na Štěpána, na Goodison Park zajíždí poslední Sunderland.

22. prosince Swansea City, 26. prosince Sunderland, 29. prosince Southampton, 1. ledna Stoke City. Během 11 dnů Toffees nastoupí ke čtyřem ligovým kláním. V Premiership není snadného soupeře, přesto vzhledem k náročnému programu a tabulkovému postavení Black Cats by možná nebylo od věci trochu pozměnit základní sestavu, dopřát vytíženějším hráčům odpočinek a využít fotbalisty širšího kádru. Jenže na druhou stranu třeba rychle dodat, že jestliže Everton v letošním ročníku ztrácí, tak je to právě v zápasech, kde platí za favorita.

Roberto Martínez vkročil do angažmá v Evertonu perfektně, kdo při jeho nástupu tipoval na Vánoce ztrátu dvou bodů na první místo? Já tedy rozhodně Přesto, ač spokojen s aktuálním herním projevem, si hodnocení rád nechávám až na dobu po boji. Sezóna se teprve láme do své druhé poloviny a jen si vzpomeňte, kolikrát David Moyes v první polovině s Evertonem klopýtal, zatímco v té druhé patřil mezi nejlepší týmy.

Tím rozhodně nechci předpovídat brzký ústup ze slávy, pouze jsem při srovnání se šířkou sestav konkurentů realista.

V Sunderlandu mají opačné starosti než v Evertonu. Po 17. kolech poslední příčka alarmuje problémy. Manažer Gus Poyet je sice lepší Paolo Di Canio, v deseti utkáních nasbíral bodů devět, může ale Mackems zachránit? Aby se vyhnul pádu o soutěž níže, je potřeba zlepšit mdlou ofenzivu. 12 vstřelených branek představuje hodně podprůměrnou bilanci a nejspíše také hozenou rukavici k lednovému přestupovému termínu.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Výhra Sunderlandu v dubnovém střetnutí ukončila sérii 16 duelů bez tříbodového zisku proti Blues
• Everton zvítězil v šesti posledních domácích utkáních, přičemž se gólově prosadil 20x
• na Boxing Day se tyto týmy střetávají po 11., v éře Premier League potom potřetí

Everton
• 5. místo s 34 body, skóre 29:16
• pokud proti Sunderlandu a Southamptonu neprohraje, ukončí rok 2013 bez ligové porážky a naváže na léta 1894, 1939 a 1962
• z Boxing Day odešel neporažen od roku 2003, kdy podlehl na Aston Ville 0:4
• Romelu Lukaku v loňské sezóně v dresu West Bromu skóroval proti Black Cats třikrát ve dvou případech.

Sunderland
• 20. místo s 10 body, skóre 12:30
• aktuálně prochází sérii šesti kol bez výhry (3 remízy, 3 prohry)
• jediné dvě ligové výhry si připsal proti klubům z první poloviny tabulky (Newcastle, Manchester City)
• na venkovních hřištích získal tři body za stejný počet remíz, spolu s Crystal Palace nejméně ze všech.

Týmové novinky

Leighton Baines doléčil zlomený palec na noze, proti Sunderlandu by mohl nastoupit. Uzdravil se Tony Hibbert (koleno) a Nikica Jelavić, jehož natažený sval připravil o výjezd do Swansea. Stevena Pienaara a Sylvaina Distina trápí „koňar“, k dispozici však nejspíše budou. Mimo hru jsou dlouhodoběji zranění Gerard Deulofeu, Darron Gibson a Arouna Koné.

Everton: Howard, Robles, Springthorpe, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, Osman, Pienaar, Jelavić, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Gus Poyet řeší trable v zadní formaci, Wes Brown absentuje kvůli trestu za červenou kartu, Carlosa Cuéllara vyřadila ze hry poraněná kyčel a John O´Shea si počká na pozdní vyšetření, zda ho pochroumané rameno pustí na hřiště. Se stejným problémem zůstává na marodce brankař Keiren Westwood.

Sunderland: Mannone, Pickford, Bardsley, Čelůstka, Diakité, Dossena, O’Shea, Roberge, Cabral, Cattermole, Colback, Gardner, Giaccherini, Johnson, Ki, Larsson, Mavrias, Altidore, Borini, Fletcher, Ji.

Co: Everton FC – Sunderland AFC, 18. kolo Premier League
Kdy: 26. 12. 2013 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Lee Probert