Preview: Everton – Southampton

28/12/2013 0 Od Riči

V posledním střetnutí končícího roku 2013 se Everton utká na domácí půdě se Southamptonem a všichni očekávají, jak svěřenci Roberta Martíneze zareagují na prohru se Sunderlandem.

Ačkoliv Toffees ve čtvrtek odpoledne ztratili neporazitelnost na Goodison Parku, svým výkonem nezklamali. I v 10 mužích celý druhý poločas soupeře přehrávali a „pouze“ lepší přesnost v zakončení jim připravila ztrátu bodů.

Nasednout zpět na vítěznou vlnu zní před soubojem se Saints jako jasný úkol, nicméně velmi těžký. Kvalita protivníka, oslabený kádr Evertonu, nabitý program (po výhře se přeci jenom regeneruje lépe) a očekávání fanoušků jsou faktory, které aspoň pro mě dělají ze zápasu proti Southamptonu jeden z nejtěžších v dosavadním průběhu sezóny.

Klub z jihu Anglie se před lety vydal správnou cestou, a tak schopný manažer Mauricio Pochettino atakuje přední příčky tabulky. Clyne, Shaw, Lallana, Schneiderlin, Ward-Prowse, Rodriguez je jenom špička ledovce mladých a talentovaných fotbalistů s potenciálem patřit k tomu nejlepšímu na Britských ostrovech. Southampton čekají plodná léta.

Po šesti letech si na Goodisonu zapíská rozhodčí Mark Clattenburg. Sudího z Tyne-and-Wear David Moyes od Merseyside derby v říjnu roku 2007 vetoval, jelikož ve zmíněném klání výrazně pomohl Liverpoolu k výhře 2:1. Neoblíbená postavička mezi Evertonians si jistě vyslechne pár peprných chorálů na svou osobu.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton neprohrál v posledních sedmi utkání (3 výhry, 4 remíz)
• Saints se radovali ze tří bodů při výjezdu na Goodison ve 14 případech v Premier League jednou (výhra, 3 remízy, 10 proher), stalo se tak v listopadu roku 1997.

Everton
• 5. místo s 34 body, skóre 29:17
• dvakrát za sebou podlehl na domácím hřišti naposledy v říjnu roku 2011
• 12 ze 14 posledních obdržených ligových branek inkasoval ve druhých poločasech
• chlubí se nejlepší defenzivou z ligy, obdržel 17 gólů a zaznamenal osm čistých kont
• Romelu Lukaku neskóroval v pěti zápasech, jde o jeho nejdelší období sucha za poslední dvě sezóny.

Southampton
• 9. místo s 27 body, skóre 25:18
• na Boxing Day vyplenil Cardiff výsledkem 3:0 a ukončil sérii šesti kol bez výhry a osmi bez čistého konta
• proti celkům z horní poloviny tabulky uspěl jen s Liverpoolem, Anfield v září šokoval triumfem 1:0
• Jay Rodriguez se gólově prosadil sedmkrát v posledních 10 ligových duelech, přičemž pět z posledních šesti branek vstřelil na venkovní půdě
• daří se i dalšímu útočnému esu, Rickie Lambert v posledních 10 ligových duelech nasbíral čtyři góly a pět asistencí.

Týmové novinky

Blues těší uzdravení Leightona Bainese, na druhou stranu za vyloučení je suspendovaný Tim Howard a za žluté karty Gareth Barry. Američana nahradí Joel Robles, u Barryho je to složitější, podobným hráčem Roberto Martínez totiž nedisponuje. Kevina Mirallase trápí nemoc a o jeho startu se ještě teprve rozhodne. Nezahrají si zranění Gerard Deulofeu, Darron Gibson a Arouna Koné.

Everton: Robles, Springthorpe, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Heitinga, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, McCarthy, Osman, Pienaar, Jelavić, Lukaku, Mirallas (?), Naismith, Vellios.

Dejan Lovren se nachází v na chlup stejné situaci co by Mirallas, na rozhodnutí o jeho možném využití tak Pochettino počká až pár hodin do výkopu. Podobně jsou na tom téměř vyléčení Nathaniel Clyne a Dani Osvaldo. Pro zdravotní problémy nenastoupí Artur Boruć, Victor Wanyama a Guly do Prado.

Southampton: Davis, Gazzaniga, Clyne (?), Fonte, Fox, Hooiveld, Lovren (?), Shaw, Yoshida, Cork, Davis, Chambers, Lallana, Ramírez, Heed, Schneiderlin, Ward-Prowse, Gallagher, Lambert, Osvaldo (?), Rodriguez.

Co: Everton FC – Southampton FC, 19. kolo Premier League
Kdy: 29. 12. 2013 od 14:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Mark Clattenburg