Everton – Sunderland 0:1

26/12/2013 0 Od Riči

Ligovou neporazitelnost v roce 2013 odčaroval poslední tým tabulky. Sunderland si odváží cennou výhru, kterou zařídili po červeném faulu Howarda proměněným pokutovým kopem Ki.

V první příležitosti se objevil Bryan Oviedo, sebral odražený míč, rychle se uvolnil a z dálky vyzkoušel pozornost Mannoneho. Důležitější moment se udál za chvíli ve 23. minutě na druhé straně hřiště. Howard rozehrál na krátko na Osmana, jenž nahradil v základní sestavě Barkleyho, zkušený záložník ale špatně zpracoval, a tak atakující Ki postupoval sám na brankaře. Po šikovné kličce ho Howard poslal nedovoleným skluzem k zemi, následovala nařízená penalta a červená karta pro Američana. Střídající Robles sice vystihl směr pokutového kopu, jenže Ki mířil přesně – 0:1.

Joel Robles se vyznamenal vzápětí, nejprve sice nejistým zákrok nabídl možnost pro Larssona, jehož však pohotovým reflexem vychytal. Ve zbytku poločasu působili Toffees zaskočeně.

Do druhého poločasu nahradil Barkley zraněného Mirallase a právě mladý Angličan diktoval tempo hry Evertonu. Nejprve však po rohovém kopu Barry včasným blokem vyrazil Diakitého střelu nad bránu.

Poté už vládlo na hřišti jedno mužstvo, ač hrající v 10. Mannone nejprve zasahoval po hlavičce Jagielky, více se zapotil po střele Ovieda. Své štěstí zkoušel také Barkley, nejprve pálil na Itala, poté těsně vedle.

Z občasných brejků zahrozili Mackems, Fletcher v nadějné situaci neměl srovnané mířidla a mohl pouze zpytovat svědomí. Mrzet ho to ale nemuselo, jelikož domácí tým drtivý tlak nepřeměnil v kýženou branku. Z trestného kopu vychytal Barkleyho opět skvělý Mannone, a když už byl hostující gólman překonán, zaskočil ho na brankové čáře jeho krajan Borini, Jelavić tak pouze skryl obličej v dlaních… ostatně jako všichni Blues.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branka: 25. Sung-Yueng Ki (pen.)
ŽK: 42. Gareth Barry
ČK: 23. Tim Howard
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Seamus Coleman, Bryan Oviedo, James McCarthy, Gareth Barry, Leon Osman (24. Joel Robles), Steven Pienaar (76. Nikica Jelavić), Kevin Mirallas (46. Ross Barkley), Romelu Lukaku
Sunderland AFC: Vito Mannone, Phillip Bardsley, Ondřej Čelůstka, Modibo Diakité, Valentin Roberge, Sung-Yueng Ki, Sebastian Larsson, Jack Colback (70. Emanuele Giaccherini), Lee Cattermole, Fabio Borini, Steven Fletcher (87. Jozy Altidore)
Rozhodčí: Lee Probert
Diváci: 39 193