Stoke City – Everton 1:1

01/01/2014 0 Od Meňa

Novoroční zápas, ve kterém Everton zavítal na Britannia Stadium, fotbalové fajnšmekry příliš nenadchl. Toffees z něj získali bod, vydřený v samotném závěru utkání.

Po prvním zápase roku 2014 budou v modrém táboře převažovat nejspíš smíšené pocity. Everton sice ze Stoke s prázdnou neodjel, ač už to tak vypadalo, ale zároveň budou zpětně mrzet neproměněné příležitosti, za kterými se podepsala nejen obětavá defenzíva Potters, ale i čistá smůla.

Úvodní oťukávání nikoho do žádné fotbalové horečky určitě neuvedlo. První jakžtakž šanci si vypracoval Charlie Adam, ale s jeho tečovanou střelou neměl Tim Howard problém. Na druhé straně pak neúspěšně nad branku hlavičkoval Gareth Barry.

Toffees postupně začali kontrolovat zápas a zanedlouho to potvrdil James McCarthy, jehož rána prověřila Thomase Sorensena v bráně Stoke. Nejvážnější šanci měl však na svědomí Kevin Mirallas, který si za vápnem s míčem našel vhodnou pozici a prudkou dělovkou rozezvonil břevno Sorensenovy svatyně. Později neuspěl ani Barkley, když z první ve složité situaci přestřelil.

Na Mirallase zjevně zbylá nevděčná role Černého Petra zápasu, protože branková konstrukce přišla jeho pokusu do cesty znovu pár minut před koncem prvního poločasu, kdy tentokrát z přímého kopu trefil tyč. O pár okamžiků později mohl Blues vedení konečně zajistit Lukaku, ale hlavou po Colemanově centru mířil vedle.

Do šaten se tedy šlo bez branek, ale hned čtyři minuty po začátku druhé půle na vlastní kůži Everton pocítil pravdivost fotbalového „Nedáš, dostaneš.“ Nedůslednou defenzivní práci obrany hostí, využil Assaidi, zmocnil se míče a z hranice čestnáctky prostřelil Howarda. Everton hodlal záhy odpovědět, ale Pienaarovi ani Lukakovi nebylo přáno.

Toffees pochopitelně vrhli veškeré úsilí do ofenzívy, to samé ale v opačném gardu učinili Potters, a tak modré až do konce zápasu čekalo dobývání solidní obrany domácích. Jistému gólu zabranánil Pieters, který zblokoval střelu nešťastníka Mirallase a v poslední desetiminutovce Stoke přežil i trojšanci Naismithe, Mirallase a Jelaviće.

Už se tedy zdálo, že vstup do nového roku si evertonští za klobouk nedají, ale vymodlená příležitost přece jen přišla. V nastaveném čase v pokutovém území nastavil Jermaine Pennant nohu Leonu Osmanovi a sudí Marriner neváhal a poukázal na penaltovou značku. Zodpovědnost na sebe jako vždy vzal Leighton Baines a vystřelil Toffees alespoň bod.

Stoke City: Sorensen (46. Butland), Cameron, Shawcross, Wilson, Pieters, Walters (72. Pennant), Whelan, N´Zonzi, Adam (82. Palacios), Assaidi, Crouch

Everton: Howard, Coleman, Stones, Alcaraz, Baines, McCarthy (72. Jelavić), Barry, Mirallas, Barkley, Pienaar (72. Osman), Lukaku (81. Naismith)

Góly: 49. Assaidi – 90.+2 Baines (pen)

Žluté karty: Cameron, Whelan, Shawcross, Pennant – Mirallas