Everton – Swansea City 3:1

16/02/2014 0 Od Riči

Blues potvrdili roli favorita, na Goodison Parku proti Swansea byli lepším týmem a po zaslouženém vítězství proklouzli do čtvrtfinále FA Cupu.

V základní sestavě nahradil Howarda Joel Robles, debutu v modrém dresu se dočkal Lacina Traoré, pod nímž operovala ofenzivní trojka Mirallas, Barkley, Pienaar. Na ostatních postech nastoupila pravidelná a osvědčená jména.

Swansea začala velkou šancí, Vázquez obešel Roblese, jenže se dostal do ostrého úhlu, a tak místo zakončení nahrál zpět Lamahovi, s jehož nevýraznou střelou si náhradní brankař Evertonu poradil. Traoré čekal na premiérový gól jen čtyři minuty, Baines rozehrál standardní situaci, míč se po skrumáži dostal k Distinovi, jenž ho posunul na útočníka z Pobřeží Slonoviny, a ten patičkou zády k bráně skóroval – 1:0.

Everton pokračoval v aktivní hře, v 8. minutě Ross Barkley pálil po průniku levačkou vedle. Swans na obdrženou branku ale záhy odpověděli, Taylor poslal do vápna přesný centr, Distin na něj nedosáhl a osamocený De Guzmán v náběhu hlavou vyrovnal – 1:1, psala se 15. minuta.

Ve 22. minutě po Bainesově pasu střílel Pienaar z voleje do tyče, následnou hlavičkovou dorážku Traorého zneškodnil hbitým skokem Tremmel. Za tři minuty z podobné akce z druhé strany po Colemanově nabídce Mirallas těsně minul.

Po pasáži zápasu, kdy se hra vyrovnala, dostal ve 40. minutě Mirallas výhodu trestného kopu z 18 metrů po faulu na svou osobu. Přímý kop zakroutil na stranu brankaře, což Tremmela nepřekvapilo, balon vyrazil. Jeho kolega Robles zase zneškodnil Lamahův pozdrav z dálky a opět na opačném konci hřiště Barkleyho střele zpoza vápna chybělo pouze pár centimetrů.

V 50. minutě se Toffees prezentovali pěknou kombinační akcí, zakončil ji Barkley ranou z hranice šestnáctky, Tremmel s menší námahou úspěšně zasáhl. V 60. minutě vystřídal debutanta Traorého Steven Naismith, odpočinout si odešel také Barkley, místo něhož Roberto Martínez ukázal na Leona Osmana.

Po Colemanově centru z 64. minuty hlavičkoval Steven Pienaar v pádu těsně mimo, zklamání však netrvalo dlouho. Taylorovu pomalou malou domů vystihl Naismith a jesličkami překonal Tremmela – 2:1. Vedení mohl a měl navýšit Mirallas, dostal ideální přihrávku od Colemana, z prostoru mezi penaltovým puntíkem a malým vápnem ovšem trestuhodně přestřelil.

Střídání Naismithe se podařilo, Skot byl v 71. minutě faulován Richardsem v pokutovém území. K nařízené penaltě se postavil Leighton Baines a po zemi k pravé tyčce ze svého pohledu zaznamenal pátou trefu v sezóně – 3:1. Závěr utkání si domácí pohlídali, nepřipustili tlak soupeře, proto se radují z výhry a postupu.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 4. Lacina Traoré, 65. Steven Naismith, 72. Leighton Baines (pen.) – 15. Jonathan de Guzmán
ŽK: 82. Jordi Amat, 87. Leroy Lita, 87. José Alberto Canas
Everton FC: Joel Robles, Leighton Baines, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Seamus Coleman, Kevin Mirallas (87. Gerard Deulofeu), James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley (61. Leon Osman), Steven Pienaar, Lacina Traoré (61. Steven Naismith)
Swansea City: Gerhard Tremmel, Jordi Amat, Neil Taylor, Kyle Bartley (31. Ashley Williams), Ashley Richards, Pablo Hernández, Roland Lamah (69. Leroy Lita), Wayne Routledge (46. Nathan Dyer), Jonathan de Guzmán, José Alberto Canas, Álvaro Vázquez
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváci: 31 498