Preview: Everton – Swansea City

15/02/2014 0 Od Riči

S cílem oživit naděje na zisk trofeje vstupují Toffees do utkání 5. kola FA Cupu proti Swansea City, postup přes Velšany by je posunul už mezi nejlepších osm celků soutěže.

Ještě než se zaměříme na pohár, vraťme se k středečnímu odloženému duelu s Crystal Palace, který se nekonal kvůli silnému větru. I přes absenci fotbalu napsal tento den pěkný příběh. Richard Wee z Malajsie fandí Evertonu 30 let, na souboj s Eagles se vypravil, aby poprvé v životě navštívil Goodison Park. Po zrušení výkopu uveřejnil na Twitteru své zklamání. Zpráva se dostala k vedení Blues, a to při cestě ze stadionu Weeho našlo a nabídlo mu setkání s Robertem Martínezem, Leightonem Bainesem nebo prohlídku Goodisonu s Graemem Sharpem. EFC opět jednou dostál přezdívce The People’s Club.

Swans na začátku února změnili šéfa na lavičce, spolupráci ukončili s Michaelem Laudrupem a šanci dostal kapitán Garry Monk, v době působení Martíneze na Liberty Stadium v letech 2007 až 2009 člen kádru. Španělský manažer starého známého v nové roli podporuje a těší se na setkání: „Umí vést kabinu, vůdcovství má v krvi.

„Mluvili jsme spolu, když byl jmenován, nepotřeboval ale ode mě žádné rady. Při práci z něj číší obrovská svědomitost, do všeho jde naplno a je si dobře vědom svých rozhodnutí.“

Monk v úvodních dvou střetnutích neprohrál, nejprve začal povzbuzující výhrou 3:0 v derby nad Cardiffem a následně si odvezl bod za remízu ze Stoke. Také on Martínezovi složil komplimenty. „Roberto oblékal kapitánskou pásku při mém příchodu do klubu, vytvořili jsme si spolu silné pouto. Představoval fantastického vůdce, hodně jsem se od něj naučil.“

Zápasová fakta

• Jediné vzájemné střetnutí v FA Cupu se uskutečnilo ve 4. kole roku 1954, Everton doma zvítězil 3:0
• Everton triumfoval v FA Cupu pětkrát, naposledy v roce 1995, tehdy mužstvo pod manažerem Joem Roylem ve finále pokořilo Manchester United
• Swansea se v FA Cupu nejdále probojovala do semifinále, podařilo se jí to v letech 1926 a 1964.

Týmové novinky

Lacina Traoré vyhlíží debut v modrém dresu, v neděli by se ho mohl dočkat v základní sestavě. Antolín Alcaraz a Romelu Lukaku budou plně k dispozici až na začátku března proti West Hamu. Kromě nich chybí dlouhodobě zraněná trojice Bryan Ovideo, Arouna Koné a Darron Gibson.

Everton: Howard, Robles, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Jagielka, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Mirallas, Naismith, Vellios, Traoré.

Jonjo Shelvey a Michu se zotavují ze zdravotních problémů a jejich nasazení není nereálné. Lednové posily David Ngog a Marvin Emnes nesmí nastoupit, jelikož do letošního FA Cupu naskočili již za jiné celky.

Swansea City: Tremmel, Vorm, Amat, Chico Flores, Davies, Meade, Obeng, Rangel, Situ, Taylor, Tiendalli, Williams, Britton, Canas, De Guzmán, Pablo, Pozuelo, Routledge, Dyer, Shelvey (?), Bony, Donnelly, Lamah, Vázquez, Michu (?).

Co: Everton FC – Swansea City AFC, 5. kolo FA Cupu
Kdy: 16. 02. 2014 od 14:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Kevin Friend