Chelsea – Everton 1:0

22/02/2014 0 Od Riči

Rovněž druhý výjezd do Londýna v krátkém časovém úseku skončil zklamáním, což o to Toffees se za herní projev na Stamford Bridge rozhodně stydět nebudou, inkasovat jediný gól střetnutí v nastavení ovšem hodně mrzí.

Oproti FA Cupu se Swansea se základní sestava změnila ve třech případech, Tim Howarda se vrátil do brány, na pozici špílmachra dostal před Barkleym přednost Leon Osman. V útoku měl nastoupit Lacina Traoré, jenže se zranil při rozcvičování, a tak šanci dostal Steven Naismith. Na lavičce náhradníků byla mimo jiné připravena ofenzivní trojka Barkley, McGeady, Deulofeu.

Jako první zahrozili domácí, ve 4. minutě si William z rychlého brejku vypracoval příležitost díky dobrému pohybu a technické zdatnosti, pálil po zemi vedle brány. Everton odpověděl hezkou kombinací ve 12. minutě, na jejímž konci protáhl Čecha tvrdým volejem Osman. Povedená akce povzbudila, Mirallase v nadějné pozici zastavil na poslední chvíli blok.

Po pasáži hry, kdy se lépe ukazovala Chelsea, Azpilicueta namířil odražený míč z 20 metrů přímo do prostoru Howarda, 29. minuta. Na opačném konci hřiště po na krátko rozehraném rohovém kopu Jagielka v pádu hlavičkoval mimo branku. Hladoví Samuel E´too se uvolnil ve vápně a Howard včasným zákrok musel řešit situaci.

V závěru prvního poločasu nejprve McCarthy potáhl protiútok, po narážečce s Naismithem byl ale zastaven defenzivou soupeře. Následně Mirallas v ideální palebné pozici po skákající nabídce trefil pouze kolegu Naismitha.

Druhou část zápasu otevřela Lampardova šance, po šikovném vysunutí od Hazarda si nepřišel na Howarda a následnou dorážku znemožnila obrana Toffees. Neuspěl ani William, jeho trestný kop skončil vysoko nad břevnem.

Ti sympatičtější Blues zahrozili po přestávce až v 58. minutě, Osmanovu pohotovou placírku Čech vyrazil na roh. O dvě minuty později se brilantně vyznamenal Tim Howard, vytáhl Hazardův pokus a okamžitě se úspěšně postavil dorážce Ivanoviće. S nerozhodným stavem se nesmiřoval José Mourinho, na trávník poslal Fernanda Torrese. Střídání zvolil také jeho protějšek, Ross Barkley nahradil Osmana.

V 75. minutě Martínez stáhl Kevina Mirallase, do hry vběhnul Gerard Deulofeu. Belgičan umí předvést daleko lepší výkony, dnes se sebou spokojený být nemohl. A vzápětí se vyměnilo i druhé křídlo, zasloužený odpočinek pro Stevena Pienaara a závěrečné minuty pro Aidena McGeadyho.

Chelsea s blížícím se závěrečným hvizdem zvyšovala aktivitu, André Schürrle si ovšem rozhodně představoval daleko přesnější zakončení, než jaké ukázal po centru v 85. minutě. Ramires střílel nebezpečněji, v ochozech to po jeho utáhlé střele jen zašumělo, chybělo pár decimetrů. Bohužel domácí se přeci jen nakonec dočkali, v 93. minutě se na Lampardův přímý kop tlačil John Terry, míč nakonec zřejmě nezasáhl (pokud přeci ano, tak minimálně), přesto zmátl pohybem Howarda, který si ostrý centr srazil do sítě – 1:0.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branka: 90+3. Tim Howard vlastní
ŽK: 9. Oscar – 83. Gareth Barry, 90+2. Phil Jagielka
Chelsea FC: Petr Čech, Branislav Ivanović, Gary Cahill, John Terry, César Azpilicueta, Frank Lampard, Nemanja Matić, Willian (62. Fernando Torres), Oscar (46. Ramires), Eden Hazard, Samuel Eto’o (69. Andre Schürrle)
Everton FC: Tim Howard, Seamus Coleman, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Leighton Baines, James McCarthy, Gareth Barry, Kevin Mirallas (75. Gerard Deulofeu), Leon Osman (64. Ross Barkley), Steven Pienaar (80. Aiden McGeady), Steven Naismith
Rozhodčí: Lee Probert
Diváci: 41 580