Martínez hledí v tabulce výše

05/03/2014 0 Od Riči

Everton se momentálně nachází v Premier League na šestém místě, což by na konci ročníku přineslo kvalifikaci do Evropské ligy, ambiciózní Roberto Martínez přesto hodlá současnou pozici ještě vylepšit.

Ligové boje jsou sice tento týden na druhé koleji, prim hraje FA Cup, třeba ale zmínit víkendové vítězství Manchesteru City v Ligovém poháru. Jelikož lze téměř za jisté předpokládat, že Citizens skončí do pátého místa a si účast v evropských pohárech si zajistí přes Premiership, kvalifikant do Evropské ligy se tak přesouvá z vítěze Ligového poháru na šestou příčku tabulky.

A právě Toffees aktuálně drží šesté místo, přičemž od sedmého Manchesteru United je dělí tři body. Pět bodů ztrácejí na pátý Tottenham Hotspur, který má na kontě o jeden zápas více.

Everton se na evropské fotbalové scéně neobjevil od ročníku 2009/10, účast v Evropské lize by se tedy musela považovat za úspěch a sezóna by celkově hodnotila jako vydařená. Vědom si toho, Roberto Martínez se netají vyššími ambicemi: „Nikdy jsme si za cíl nedávali šesté místo. Platí u nás stále ta samá věc, rádi bychom skončili, jak nejlépe to jde.

Na konci ročníku si pochopitelně sedneme a zhodnotíme naše konečné umístění. Nevstupoval jsem do letošního roku s vidinou snahy dostat se do první šestky. Nyní jsme šestí, zároveň v průběhu měsíců jsme se pohybovali na vyšších místech.

Dle mého jenom letmý pohled na tabulku plně nereflektuje, jak se vám v sezóně daří. Jedno utkání nám odložili a dva výsledky proti Tottenhamu a Chelsea se neshodují s našimi odvedenými výkony. Proto se snažíme zafinišovat, co nejlépe jsme schopní, s co nejvíce získanými body. Dávat si teď za cíl udržet šesté místo by nebylo rozumné.“