Preview: Arsenal – Everton

07/03/2014 0 Od Riči

Podívá se Everton po dvou letech opět do Wembley, nebo jako vloni skončí v FA Cupu ve čtvrtfinále? Odpověď na tuto otázku nám možná přinese už očekávaný duel na Emirates.

6. kolo FA Cupu představuje pro oba celky důležitý bod v sezóně, hosté jinou šanci na trofej již nemají a domácí… Bylo by drzé a určitě hloupé odsoudit jejich naděje na vítězství v Premier League a Lize mistrů, avšak bodový náskok a lepší forma soupeřů je v lize vystrnadily z pozic hlavních favoritů a v osmifinále Champions League je čeká velmi těžká odveta, mnichovský Bayern si totiž odvezl z Londýna komfortní náskok 2:0.

Toffees k sobotě velmi vzhlížejí, ať mluvíme o fanoušcích, hráčích, trenérskému týmu, či vedení klubu. Mužstvo se začíná pomalu rozjíždět po nepovedeném únoru a zvládnuté čtvrtfinále by mělo být další zastávkou v přelomové sezóně, aspoň tedy tak praví optimista. Realista přemýšlí, jak Roberto Martínez poskládá základní sestavu.

Do branky se v letošním FA Cupu dvakrát postavil Joel Robles a jednou Tim Howard, dá se předpokládat další start španělského gólmana. V obraně visí otázka nad Philem Jagielkou, stehenní sval ho do akce zřejmě nepustí, proto se zase dostane na mladého Johna Stonese. Vrací se sice Antolín Alcaraz, ovšem Stones i přes svůj věk předvádí nadějné a stále zlepšující se výkony, což potvrdil i před týdnem proti West Hamu.

Nejvíce se diskutuje o složení ofenzivní trojice v záloze. Na pravém místě bojuje o flek Kevin Mirallas a Gerard Deulofeu. Belgičan proti Hammers odpočíval a ve středu odehrál za reprezentaci Belgie hodinu, odpočatý bude dost, a pokud bych sázel, upřednostnil bych jeho. Deulofeu umí hru rozhýbat jako střídající hráč.

Na podhrotu Martínez vybírá mezi zkušenostmi a dravým mládím. V poslední době se těší větší vytíženosti Leon Osman, uvidíme, zda také proti Arsenalu postupně formu nabírající Ross Barkley začne na lavičce. Anebo se nedostane ani na jednoho a dočkáme se Mirallase ve středu a Deulofea napravo. Vlevo bude pokračovat spolupráce Bainese a Pienaara, a kdoví, třeba druhý jmenovaný zopakuje svou, čtyři roky starou, pamětní trefu. V útoku se těšíme na Romela Lukaka, před týdnem winnerem navnadil na další góly.

Zápasová fakta

• Everton se probojoval do čtvrtfinále FA Cupu po 44x
• schyluje se k třetímu vzájemnému souboji v soutěži, Toffees vyhráli dvakrát (1910 a 1981), Gunners jednou (1928)
• Blues nevyhráli v posledních 19 výjezdech na půdu víkendového soupeře (4 remízy, 15 proher), v posledních dvou remizovali
• Roberto Martínez v loňském ročníku triumfoval s Wiganem v FA Cupu, tři dny po historickém úspěchu prohrál na Emirates a zpečetil sestup z Premier League
• Arsenal nepoznal hořkost porážky v 13 posledních utkáních v anglických soutěžích (10 výher, 3 remízy) a v 13 posledních utkáních v anglických soutěžích na Emirates obdržel jen 3 branky včetně jedné od Gerard Deulofea v prosinci při remíze 1:1
• pod Arsènem Wengerem Kanonýři prohráli doma v 39 střetnutích FA Cupu ve dvou případech, s Leedsem v roce 1997 a s Blackburnem Rovers minulý rok v 5. kole
• Lukas Podolski skóroval čtyřikrát v posledních čtyřech kolech, Steven Naismith třikrát ve 2. kolech, řeč je samozřejmě o FA Cupu
• Everton vyhrál jeden z 10 posledních venkovních zápasů FA Cupu proti sokovi z Premier League (výhra, 4 remízy, 5 proher).

Týmové novinky

Opora zadních řad Laurent Koscielny laboruje se stehenním svalem a jeho účast je nejistá. Kvůli zranění stoprocentně nenastoupí Jack Wilshere, Kim Källström, Theo Walcott, Aaron Ramsey a Abou Diaby.

Arsenal: Szczęsny, Fabiański, Gibbs, Jenkinson, Koscielny (?), Mertesacker, Monreal, Sagna, Vemaelen, Arteta, Cazorla, Flamini, Özil, Rosický, Oxlade-Chamberlain, Bendtner, Giroud, Sanogo, Podolski.

Lacina Traoré nebude k dispozici kvůli poranění stehenní svalu až dva měsíce, přesto se zatím hostování neruší, ke konci ligy by se mohl znovu okusit herní vytížení. Kapitán Phil Jagielka se stejnou potíží nejspíše vynechá výlet do Londýna. Dlouhodobě zranění jsou Oviedo, Koné a Gibson.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Mirallas, Naismith, Vellios.

Co: Arsenal FC – Everton FC, 6. kolo FA Cupu
Kdy: 08. 03. 2014 od 13:45 SEČ
Kde: Emirates Stadium, Holloway, Londýn (kapacita: 60 361)
Rozhodčí: Mark Clattenburg