Arsenal – Everton 4:1

09/03/2014 0 Od Riči

Pokud po devadesáti minutách zápasu, který si vysloužil označení „sezóny“, svítí na výsledkové tabuli skóre 4:1 pro soupeře, v řadách Blues nemůže panovat nic jiného než hluboké zklamání.

Abych tedy upřesnil, čert vem čtyři inkasované góly, i když na papíře vypadají strašně (zvlášť bereme v potaz stejný počet obdržených branek na Anfieldu), hlavním bodem je herní projev obou celků, Gunners utkání opanovali a postup si zasloužili.

Roberto Martínez dal v bráně v FA Cupu opět příležitost Joelu Roblesovi, zraněného Jagielku nahradil John Stones a do základní sestavy se vrátili Ross Barkley a Kevin Mirallase, jenom na lavičku si tak sedli Leon Osman a Gerard Deulofeu.

Arsenal odstartoval výborně, v 7. minutě se Santi Cazorla prosadil ve středu hřiště přes McCarthyho, potáhl akci a naservíroval ideální přihrávku Mesutu Özilovi, jenž křížnou střelou otevřel účet střetnutí – 1:0. Toffees se nedostávali ke své hře plné krátkých pasů a většinového držení míče, byli to právě Gunners takto hrající a vytvářející si šance. Robles zasahoval proti tvrdým střelám Sanoga a Oxlade-Chamberlaina, zapotil se i při centru ze strany, který trochu nešikovně vyrážel na břevno. V jiných případech mu pomohl blok spoluhráčů.

Hosté hrozili hlavně z rychlých protiútoků, z jednoho takového v 32. minutě Barkley na své polovině hřiště převzal balon, upaloval s ním na druhou stranu, u vápna předložil výbornou finálovku Mirallasovi. Belgičan podivným způsobem posunul akci na Lukaka a ten už zblízka neměl problém vyrovnat – 1:1.

Domácí reagovali střelou Oxlade-Chamberlaina, s nímž si poradil Robles. Na opačném konci ještě v první půli se zase po uvolnění představil Mirallas s nepříliš razantním pokusem.

Po přestávce Everton promarnil velkou možnost jít do vedení, Romelu Lukaku využil chyby krajana Vermaelena u postranní čáry, doběhl do vápna, kde nabil Barkleymu, který z ideální pozice těsně přestřelil. O slovo se poté opět přihlásil Arsenal, nejprve Cazorla poslal vizitku a vzápětí aktivního Oxlade-Chamberlaina fauloval ve vápně Gareth Barry. K nařízené penaltě se postavil Mikel Arteta a proměnil rovněž opakovaný pokus po vběhnutí hráčů do šestnáctky před rozehráním – 2:1.

V závěru se Toffees nedostali k soustavnému tlaku, nepomohla ani čerstvá síla v podání Aidena McGeadyho a Leona Osmana. Naopak v poslední desetiminutovce již uvolnění domácí přidali další trefy zásluhou střídajícího Oliviera Girouda, francouzský striker nejprve zužitkoval Sagnův centra – 3:1. A následně zakončil povedenou kombinaci Rosického s Özilem – 4:1.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 7. Mesut Özil, 68. Mikel Arteta (pen.), 83. a 85. Olivier Giroud – 32. Romelu Lukaku
ŽK: 24. Mathieu Flamini, 68. Olivier Giroud – 69. James McCarthy
Arsenal FC: Łukasz Fabiański, Bakari Sagna, Per Mertesacker, Thomas Vermaelen, Kieran Gibbs (88. Carl Jenkinson), Mikel Arteta, Mesut Özil, Alex Oxlade-Chamberlain (78. Tomáš Rosický), Santi Cazorla, Mathieu Flamini, Yaya Sanogo (61. Olivier Giroud)
Everton FC: Joel Robles, Leighton Baines, Sylvain Distin, Seamus Coleman, John Stones, Kevin Mirallas (76. Aiden McGeady), James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley (84. Gerard Deulofeu), Steven Pienaar (76. Leon Osman), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Mark Clattenburg
Diváci: 59 719