Preview: Sunderland – Everton

12/04/2014 0 Od Javor

Toffees jedou do Sunderlandu s jedinou myšlenkou – vyhrát a přiblížit se tak vysněné LM. Výhra by je posunula na čtvrté místo, protože Arsenal hraje  semifinále Anglického poháru.

Byly doby, kdy fanoušci Evertonu vídali Sunderland jako soupeře rádi. Ten čas se téměř stoprocentně kryje s působením Davida Moyese v klubu. Jedenáct roků nenašel tým ze severovýchodu země způsob, jak prohnat míč goalem častěji než modří. Loni se jim to povedlo hned dvakrát a tak je soupeři co oplácet. Problémem pro našeho dnešního soupeře je hlavně tabulka. Je poslední a tak musí sbírat body opravdu hodně, i když se zatím může utěšovat tím, že má o dva zápasy méně než jeho největší soupeři v boji o záchranu  Fulham a Cardiff.

Současné výkony Sunderlandu v lize odpovídají tabulce – neproduktivní útok a propustná obrana. Tým si celkově nevěří a není schopen udržet vedení či aspoň skóre nějak vyrovnané. Jedna věc se ale povedla – v Ligovém poháru prohrál tým z hrabství Durham až ve finále s Manchesterem City a především  domácí vítězství nad Chelsea (čtvrtfinále) a Man U (semifinále) fanoušky  nadchla. Ale nyní se mluví o vyhození manažera Guse Poyeta a odchodu asi největší hvězdy týmu, křídelního záložníka Adama Johnsona. Jedna věc je jistá – ten by Championship nehrál.

Everton je na tom jinak. Poté, co v neděli naprosto přehrál Arsenal 3:0 v zápase, který někteří starší fanoušci označili za nejlepší výkon týmu od  poloviny 80. let, má téměř jistou Evropskou ligu. Létáme vysoko a bylo by dobré tam nějakou dobu ještě zůstat. Marodi jsou pouze dlouhodobí (Kone, Gibson, Traoré, Jagielka), Osman by měl být v pořádku, Barry si musí dávat  pozor, aby nedostal desátou žlutou.

Pravděpodobná sestava: Howard – Baines, Distin, Stones, Coleman – Barry,  McCarthy – Deulofeu, Barkley, Mirallas – Lukaku