Sunderland – Everton 0:1

13/04/2014 0 Od Riči

Nevídána vítězná série pokračuje rovněž po zápase na Stadium of Light, za rekordní zářez číslo sedm se nejvíce podepsal šikovný Gerard Deulofeu a nešťastník Wes Brown.

Právě španělský křídelník byl jedinou změnou v základní sestavě, zásluhou rotace zastoupila Kevina Mirallase. Phil Jagielka stále ještě stoprocentně nedoléčil zraněný stehenní sval, proto opět chyběl v nominaci.

Utkání, stejně jako ostatní v tohoto víkendové Premier League, začalo se sedmiminutový zpožděním a minutou ticha co by vzpomínka na 25 let starou tragédii na stadionu Hillsborough.

Toffees se rychle po výkopu chytili taktovky s cílem skórovat. Prvně se po brejku uvolnil Deulofeu, Vito Mannone se u jeho zakončení příliš nezapotil. Podobně pochodil o chvíli později i střílející Lukaku. Největší šance se dostavila ve 14. minutě, Steven Naismith se vtipnou otočkou zbavil svého strážce, z blízkosti však mířil nad břevno.

Po půlhodině Bainesovu slabou malou domů vystihl Fabio Borini, obešel vyběhnutého Howarda, naštěstí na brankové čáře stačil zasáhnout dobíhající John Stones. Domácím v závěru prvního poločasu osmělili, jenže postrádali lepší finální fázi, nebezpečně vyhlížející situace nedokázali dotáhnout do zdárného konce.

V 59. minutě záložník Ki hlavičkoval po centru Adama Johnsona v nadějné pozici vedle. Vzápětí Ross Barkley vystřídal Leona Osmana a hned se zapojil do akce, na jejímž konci aktivní Deulofeu nenašel přihrávkou před bránu žádného spoluhráče.

Velké hrubky se dopustil Mannone, mimo vápna hlavičkou za sebe nabídl Naismithovi opuštěnou bránu, Skot ale míč ze vzduchu nasměroval mimo. Brankař Sunderland se ihned revanšoval při Barkleyho skákavém zakončení nohou po centru, předvedl hbitý reflex.

Blues se dočkali v 75. minutě, Gerard Deulofeu si zase pro jednou pohrál s míčem a následný centr si Wes Brown hloupě srazil do vlastní brány – 0:1.

Ve zbývající čtvrthodině se Sunderland hnal za vyrovnáním, Tim Howard nejprve vyrazil střelu, jejímž adresátem byl Ki. Poté nepochodil s technickým pokusem ani Borini, a tak Everton obral poslední celek ligy o tři body.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 75. Wes Brown vlastní
ŽK: 19. Adam Johnson, 55. Phillip Bardsley, 88. Sebastian Larsson – 53. Séamus Coleman, 90+1. Sylvain Distin
Sunderland AFC: Vito Mannone, Phillip Bardsley, John O’Shea, Wes Brown, Marcos Alonso, Lee Cattermole, Jack Colback (71. Sebastian Larsson), Adam Johnson, Sung-Yueng Ki, Fabio Borini, Connor Wickham
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Sylvain Distin, Leighton Baines, James McCarthy, Gareth Barry, Leon Osman (59. Ross Barkley), Gerard Deulofeu (78. Aiden McGeady), Steven Naismith, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Lee Probert
Diváci: 38 445