Everton – Manchester United 2:0

20/04/2014 0 Od Riči

Everton výborně zareagoval na středeční ztrátu s Eagles, po dalším z řady povedených výkonů si podruhé v sezóně připsal skalp Manchesteru United.

James McCarthy se po jednozápasové pauze vrátil do základní sestavy, důvěru dostal rovněž Steven Naismith, a tak s místem na lavičce náhradníků se museli spokojit Gerard Deulofeu a Aiden McGeady. Na opačné straně David Moyes nezařadil do úvodní jedenáctky Marouaneho Fellainiho, naopak Wayne Rooney, jiný bývalý hráč Toffees, v ní i s kapitánskou páskou nechyběl.

Od prvních minut se hrál poměrně otevřený fotbal na obou stranách, chyběla jenom přesnější finální fáze. Až ve 22. minutě Lukaku sklepl dlouhý nákop na Naismithe, který volejem z hranice vápna vysoko přestřelil. Skot stáhl u zrodu penaltové akce za pět minut, po jeho přihrávce Romelu Lukaku trefil ranou ruku Phila Jonese a rozhodčí Clattenburg bez váhání nařídil pokutový kop. Zodpovědnost na sebe vzal Leigton Baines a zakončením doprostřed brány překonal de Geu – 1:0. Levý bek stylově oslavil své 300. utkání v Premier League.

Roberto Martínez pozměnil taktiku, upustil od většinového držení míče, United v této disciplíně vyhráli s více než 60% vyjádřením, Blues se spíše spoléhaly na rychlé kontry. Po jednom z nich Kevin Mirallas servíroval do vápna přízemní centr, Lukaku v gólovém náběhu jen těsně nedosáhl.

V dalším brejku ze 43. minutě se již urodilo, Séamus Coleman zaregistroval náběh Mirallase za obranu a Belgičan skóroval střelou na zadní tyč – 0:2. Hosté v prvním poločase ohrozili Howarda až v závěru, Jonny Evans hlavičkoval z rohu na připraveného brankaře.

Blues provedli o poločasu jednu vynucenou změnu, zraněného Sylvaina Distina nahradil Antolín Alcaraz, který ve zbytku střetnuté odvedl spolehlivou práci. Distin si poranil stehenní sval a spekulace hovoří také o konci sezóny.

V 48. minutě si odražený balon zpracoval Shinji Kagawa a vyzkoušel pozornost Tima Howarda, k většímu ohrožení chybělo přesnější zakončení.

V 61. minutě se Kevin Mirallas vytáhl s výbornou dlouho přihrávkou na krajana Lukaka, ten pálil do míst, kde stál pozorný David de Gea. O pár minut později Ross Barkley zakončoval po individuální akci mimo.

Závěrečná čtvrthodina přinesla dvě velké šance pro Naismithe, nejprve nedokázal ideálně trefit Mirallasův centr a vzápětí technickým obstřelem střílel těsně vedle. Hosté pořádně zaměstnali Howarda až v 87. minutě, na gólmana EFC nevyzrál tváří v tvář Wayne Rooney a jenom podtrhl zmar Manchesteru United. V nastavení potom duel uzavřel nepřesnou hlavičkou Chris Smalling

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 28. Leighton Baines (pen.), 43. Kevin Mirallas
ŽK: 47. Ross Barkley, 60. James McCarthy – 27. Phil Jones, 49. Chris Smalling
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Sylvain Distin (46. Antolin Alcaraz), Séamus Coleman, John Stones, James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley (70. Leon Osman), Kevin Mirallas (90+4. Aiden McGeady), Romelu Lukaku, Steven Naismith
Manchester United: David de Gea, Phil Jones, Jonny Evans (61. Javier Hernández), Chris Smalling, Alexander Büttner, Juan Manuel Mata, Michael Carrick, Nani (61. Luis Valencia), Darren Fletcher, Shinji Kagawa (75. Danny Welbeck), Wayne Rooney
Rozhodčí: Mark Clattenburg
Diváci: 39 436