Preview: Everton – Manchester United

19/04/2014 0 Od Riči

Velikonoční neděle se ponese ve znamení velkého návratu, David Moyes, po jedenáct let šéf lavičky Evertonu, zavítá poprvé na Goodison se svým novým zaměstnavatelem – Manchesterem United.

David Moyes byl dlouhou dobou symbolem Toffees, mdlou ryby Premier League přeměnil v hladovou štiku a trvale ji usadil ve vysokých patrech tabulky. Devět umístění v TOP 10 a pět v TOP 6 si zaslouží jenom slova chvály. Proto když v květnu minulého roku odcházel do neoblíbeného ManUtd, Evertonians mu přáli úspěch. Bohužel některá nevhodná vyjádření Skota a ponuka £28m za dvojici Baines-Fellaini, kterou tehdejší ředitel komunikací Alan Myers označil za urážlivou a směšnou, u některých fanoušků zvrátila pozitivní názor, což ostatně gradovalo během podzimní vítězné návštěvy Evertonu na Old Traffordu, kdy se Moyes dočkal od „svých bývalých“ pískotu.

Úspěšný nástupce Roberto Martínez ale správně vybízí k vřelému přivítaní Davida Moyese: „Za působení v Evertonu si ho zaslouží. Odvedl výbornou práci.“

Jsme poctivý klub se stylem, a tak se patří Davidu Moyesovi prokázat respekt za léta strávená zde. Všichni víme, že je nyní manažer Manchesteru United, přivítání tedy bude velmi rozmanité, avšak každý Evertonian má skvělé vzpomínky na práci, kterou se tu prezentoval.“

Pro Blues představuje utkání s Red Devils důležitý krok v cestě za vysněnou Ligou mistrů. Středeční prohra s Crystal Palace postavila do pole position Arsenal, který nyní disponuje jednobodovým náskokem a poměrně snazším losem. Přesto by bylo hloupé z boje utíkat, kdo ví, kdy se podobná šance zase naskytne. Jedno je jisté, v neděli se můžeme těšit na velmi hlučný Goodison Park.

O formě Manchesteru United se toho napsalo a napovídalo hodně, současná sedmá příčka je pro celek, jenž se od ročníku 1991/92 neumístil na horším než třetím místě, špatnou vizitkou. David Moyes pracuje pod obrovským tlakem, k čemuž se dopracoval nelichotivými výsledky. Odepisovat loňské mistry ale není rozumné, do zápasu vstupují odpočatí po jedenáctidenní přestávce se stále výbornými hráči jako Juan Mata či Wayne Rooney.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton porazil ManUtd dvakrát z posledních 18 ligových domácích setkání
• Toffees se budou snažit docílit první double nad United od sezóny 1969/70.

Everton
• 5. místo s 66 body, skóre 55:34
• neprohrál dvě utkání za sebou na Goodisonu od října roku 2011
• v letošní Premier League vyhrál 19x, čímž vyrovnal rekord ze sezóny 2007/08.

Manchester United
• 7. místo s 57 body, skóre 56:38
• je nejlepším klubem na soupeřových hřištích, ze 17 výjezdů posbíral 33 bodů (10 výher, 3 remízy, 4 prohry)
• neprohrál v posledních pěti venkovních kolech (4 výhry, 1 remíza)
• zvítězil pouze jednou z letošních 11 duelů proti týmům z první šestky
• Wayne Rooney skóroval šestkrát v posledních šest kolech BPL.

Týmové novinky

James McCarthy se plně zotavil z menšího svalového zranění, to mu ve středu nedovolilo nastoupit od první minuty do střetnutí s Eagles. Phil Jagielka (stehenní sval) by se mohl konečně objevit aspoň na lavičce náhradníků. Určitě budou chybět Steven Pienaar, Lacina Traoré, Arouna Koné, Bryan Oviedo a Darron Gibson, přičemž posledně jmenovaný se již zapojil do tréninku a nabírá fyzickou kondici, aby stihl naskočit do ligového finiše.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Jagielka, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Bývalí hráči Evertonu Wayne Rooney a Marouane Fellaini si vyléčili bolístky a jsou připraveni. Chybí zranění Robin van Persie a Rafael, o startu Jonnyho Evanse rozhodne předzápasový test.

Manchester United: De Gea, Lindegaard, Buttner, Evans (?), Evra, Ferdinand, Jones, Smalling, Vidić, Carrick, Cleverley, Fellaini, Fletcher, Giggs, Januzaj, Kagawa, Mata, Nani, Valencia, Young, Hernandez, Rooney, Welbeck.

Co: Everton FC – Manchester United FC, 35. kolo Premier League
Kdy: 20. 04. 2014 od 17:10 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Mark Clattenburg