Preview: Everton – Manchester City

02/05/2014 0 Od Riči

Jen těžko si představit atraktivnějšího soupeře pro poslední domácí utkání sezóny než o titul bojující Manchester City, na něhož Toffees na Goodison Park umí.

Dvě vlastní trefy proti Southamptonu z minulého víkendu pravděpodobně ukončily naděje na Ligy mistrů, když momentálně čtvrtý Arsenal drží na Toffees čtyřbodový náskok. Gunners v neděli hostí West Brom, a tak mnohem reálněji se nyní zdají závody o udržení pátého místa. Šestý Tottenham ztrácí tři body a hovoří proti němu horší skóre. Matematika je jednoduchá, Spurs musejí dvakrát zvítězit a doufat v maximálně dvoubodový zisk Evertonu ze závěrečných dvou utkání.

O ambicích Tottenhamu napoví sobotní brzké odpolední derby na půdě West Hamu. A na mocný finiš myslí též Manchester United, hodlající se vyhoupnout aspoň na šesté místo znamenající poslední vstupenku do fotbalové Evropy. Everton by předběhl, pokud by Devils své zbývající tři kola vyhráli a Everton obě kola prohrál.

Citizens se na Goodisonu v posledních letech trápí, na přerušení nelichotivé sérii by ale pouze těžko hledali vhodnější důvod než aktuální. Jestliže uspějí ve všech třech zbylých duelech, budou slavit zisk mistrovského titulu, a to je sakra motivace. Toffees pochopitelně budou v sobotu přát sousedé z Liverpoolu, pomoc rivalů by se jim náramně hodila. Everton se však soustředí především na sebe, verš z oblíbeného chorálu Grand Old Team hovoří za vše: „We don’t care what the REDSHITE say.“

Poslední zápas ročníku před vlastními fanoušky bude především sloužit jako oslava nové éry pod Robertem Martínezem a jak všichni víme, nejlépe se slaví po úspěchu. Evertonians údajně hodlají vzdát před výkopem Martínezovi hold velkou vlajkou (viz níže) jdoucí od Upper Gwladys Street Stand na Upper Bullens Road Stand.

Manchester City je především Yaya Touré, nezastavitelný gólový tank z Pobřeží Slonoviny. Na starost ho bude mít jeden z nejpovolanějších – James McCarthy. Mladý záložník po letním příchodu do mužstva okamžitě zapadl a spolu se Seamusem Colemanem, kterého mimochodem hráčská asociace zvolila do ligové jedenáctky sezóny, se přetahuje o ocenění pro nejlepšího klubového fotbalistu roku. Zajímavé bude, jak si McCarthy povede bez stálého kolegy Garetha Barryho, ten nastoupit nemůže, jelikož hostuje právě z ManCity. Pokud se nestane nic překvapivého, nahradí ho Leon Osman.

Do obrany se konečně po 10 týdnech vrací kapitán Phil Jagielka, poraněný stehenní sval je už vyléčen. Sylvain Distin se uzdravit nestihne, a tak lze předpokládat nasazení mentora Jagielka a žáka Stonese. Tato dvojice spolu naposledy hrála v lednu při domácí výhře 2:0 nad Norwichem City.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton udolal City v posledních čtyřech případech, kdy ho hostil
• Citizens zvítězili v jednom z posledních 15 ligových výjezdů na Goodison Park (1 výhra, 4 remízy, 10 proher).

Everton
• 5. místo s 69 body, skóre 57:36
• vyhrál osm z posledních deseti ligových kol, na druhou stranu v posledních třech dvakrát prohrál
• minulý víkend vyšel střelecky naprázdno po devíti duelech
• vstřelil 18 branek v posledních 15 minutách ligových klání, pouze ManCity (21) je v této činnosti lepší
• letos vyhrál 18x z 20 případů, kdy skóroval první (18 výher, 1 remíza, 1 prohra).

Manchester City
• 3. místo s 77 body, skóre 93:35 (o jedno utkání méně)
• posledních pět gólů v lize vsítil v prvních poločasech
• od prosince nikdo jiný z Premier League nenasbíral z venku více bodů (27)
• Yaya Touré se letos trefil v lize 19x, chybí mu jeden zásah, aby se stal jenom druhým záložníkem v historii Premier League, jenž pokořil dvaceti gólovou hranici (po Franku Lampardovi s 22 brankami z ročníku 2009/10)
• Sergio Agüero skóroval v posledních sedmi zápasech jednou, jiný útočník Álvaro Negredo potom vyšel naprázdno v posledních 14 vystoupeních.

Týmové novinky

Návrat dlouhodobých marodů Darrona Gibsona, Arouny Koného a Stevena Pienaara se minimálně o týden odkládá. Lacina Traoré, Bryan Oviedo a Kevin Mirallas si škrtli letošní klubovou sezónu kvůli zdravotním problémům již dříve. Leighton Baines se uzdravil z lehčího zranění kolena a nastoupí v obraně po boku uzdraveného Phila Jagielky. Sylvain Distin laboruje se stehenním svalem a jeho start v základní sestavě se jeví jako přílišné riziko. Gareth Barry coby kmenový hráč City se zúčastnit nemůže.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Jagielka, Distin (?), Hibbert, Stones, Barkley, McCarthy, McGeady, Osman, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Naismith.

Kromě dlouhodobě zraněného Mitji Nastasiće chybí Manuelu Pellegrinimu s kotníkem trápící se Jesús Navas. Dirigent David Silva se dal do pořádku a bude větrat obranu EFC.

Manchester City: Hart, Pantilimon, Clichy, Demichelis, Kolarov, Kompany, Lescott, Richards, Zabaleta, Fernandinho, García, Milner, Nasri, Rodwell, Silva, Touré, Agüero, Džeko, Jovetić, Negredo.

Co: Everton FC – Manchester City FC, 37. kolo Premier League
Kdy: 03. 05. 2014 od 18:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Lee Probert