Everton – Manchester City 2:3

04/05/2014 0 Od Riči

Everton prohrál podruhé v řadě, když doma v pětibrankovém dramatu nestačil na Manchester City, smutnit ale nemusí, na základě ostatních výsledků má kolo před koncem ligy jisté 5. místo.

Roberto Martínez se poprvé v soutěžním zápase rozhodl pro rozestavení 5-3-2, na pozici stoperů nastoupila trojice Alcaraz, Jagielka, Stones, ofenzivními krajními beky byli Colemanem a Baines.

Podvečerní duel odstartoval ve svižném tempu s náznaky šancí na obou stranách a poměrně brzy padla také první branka. V 11. minutě Steven Naismith narazil Barkleymu, který se trefil z dálky nádherným zakrouceným banánem1:0. Hosté přispěchali s odpovědí okamžitě, Yaya Touré po dobré individuální práci pálil nad bránu. Záložník s Pobřeží Slonoviny si spravil chuť v 22. minutě, pasem do strany vybídl Sergia Agüero a ten střelou k tyči vyrovnal – 1:1.

Citizens se snažili dostat do vedení, nepřesně to technickým pokusem zkoušel Samir Nasri. Povedlo se až před poločasovou přestávkou. Tim Howard sice nejprve vychytal Edina Džeka, tomu však míč okamžitě vrátil na hlavu Milner a do kabin Toffees šli s jednogólovým mankem – 1:2. Nic na tom nezměnil ani Romelu Lukaku, z voleje vysoko přestřelil.

V úvodu druhé půle aktivní Barkley potáhl akci přes půl hřiště a naservíroval uličku Naismithovi, proti němuž skvěle zasáhl Joe Hart. Neproměněná příležitost mrzela, a zvlášť protože se opět jednou potvrdilo pravidlo “nedáš-dostaneš“. V 48. minutě Samir Nasri našel ve vápně osamoceného Džeka, který se bez problémů prosadil – 1:3.

Blues se přesto nevzdávali a odměnou za aktivní hru jim bylo snížení, v 65. minutě Leighton Baines přesně odcentroval a Lukaku rybičkou s pomocí tyče překonal Harta – 2:3. City rychle zareagovali, po svižné kombinaci Howard zachraňoval před Zabaletou.

Manchester City si v závěru výsledek hlídal, k ohrožení se dostal jen střídající Gerard Deulofeu, obešel tři hráče, jenže v zakončení trefil boční síť.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 11. Ross Barkley, 65. Romelu Lukaku – 22. Sergio Agüero, 43. a 48. Edin Džeko
ŽK: 39. Javi García, 66. Martín Demichelis, 83. Edin Džeko
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka (66. Gerard Deulofeu), John Stones, Antolin Alcaraz, Leighton Baines, Séamus Coleman, James McCarthy, Leon Osman (83. Aiden McGeady), Ross Barkley, Steven Naismith, Romelu Lukaku
Manchester City: Joe Hart, Vincent Kompany, Pablo Zabaleta, Gaël Clichy, Martín Demichelis, James Milner, Samir Nasri (75. David Silva), Javi García, Yaya Touré (66. Aleksandar Kolarov), Edin Džeko, Sergio Agüero (28. Fernandinho)
Rozhodčí: Lee Probert
Diváci: 39 454