Drahý Lukaku v Martínezově hledáčku

14/05/2014 0 Od Riči

Roberto Martínez by se nebál za kmenového hráče Chelsea zaplatit £20m nebo i více, čímž by se Romelu Lukaku stal nejdražší posilou v klubové historii.

Důvěra v silového útočníka je zřejmá a velmi pochopitelná. Toffees v letošní sezóně konečně našli muže, který pravidelně zatěžovat konto soupeřů góly, Belgičanovi se to povedlo hned šestnáctkrát. A Martínez je nejen přesvědčen o nynějších kvalitách, ale především o velkém potenciálu, který se v 21 let starém Lukakovi skrývá.

Podobně vysoká částka v rámci jedné koupě by představovala značnou trhlinu do letního přestupového rozpočtu, i když by se suma rozložila na splátky, přesto by Martínez neváhal.

„Podle mě by se investice do Romela co by čísla 9 v tak mladém věku vyplatila. Je silný zády k bráně a šikovný ve hře jeden na jednoho,“ začal manažer Evertonu. Ve dvaceti letech dokáže zakončit pravou a také levou nohou. Nabral zkušenosti v několika různých klubech a již za něj bylo zaplaceno hodně peněz.“

Lukaku přišel na Goodison v úvodu září na hostování z londýnské Chelsea a prožil výbornou sezónu, kterou zakončil jako nejlepší střelec Blues, přestože zmeškal jeden měsíc kvůli zranění kotníku a dvě utkání proti mateřskému celku.

Celá situace závisí na Josém Mourinhovi a jeho plánech s útočníky v Chelsea. Nynější trojice Samuel Eto’o, Fernando Torres a Demba Ba jen stěží vydrží do dalšího ročníku. Notně se však spekuluje o koupi Diega Costy z Atletica Madrid a pak asi jen těžko předpokládat, že by se ambiciózní Lukaku spokojil s pozicí hrota číslo dvě či tři.

Jenže i kdyby Chelsea souhlasila s prodejem, nečeká Everton snadná práce. Lukaku je žádané zboží, v posledních dvou sezónách Premier League vstřelil více než 30 gólů, a to vše než stačil dovršit 21. narozeniny. Podle britského tisku už nyní kolem něj krouží Tottenham Hotspur a další týmy ze Serie A a Bundesligy. Navíc před námi je Mistrovství světa, jenž často připomíná hotovou nákupní přehlídku.

A Lukaku jede do Brazílie s Belgií, považovanou za černého koně šampionátu, v roli jasné jedničky do útoku. Po turnaji pravděpodobně hodnota a fronta zájemců o rodáka z Antverp pouze vzroste a netřeba připomínat, jak je to s konkurenceschopností Evertonu na evropském trhu. Nejasnou budoucnost potvrdil též Roberto Martínez: „Nevíme, zda ho budeme moct podepsat. Jsme závislí na mnoha faktorech.“

Bez ohledu na další spolupráci po nedělním utkání s Hullem Roberto Martínez vyjádřil spokojenost nad Lukakovým hostováním. „Ať uzavřete jakýkoliv obchod, chcete, aby dopadl úspěšně. Já jsem opravdu rád, když mohu prohlásit, že Romovo hostování rozhodně hodnotím úspěšně.

Viděl jsem, jak roste jako hráč a muž, v paměti mu zůstanou jedinečné vzpomínky na Evertonu. A dnes jste si mohli všimnout jeho výborného vztahu s fanoušky, kteří oceňují zřejmý talent. Chelsea bude spokojena s hráčovým progresem a my jsme rádi za Romův přínos.“