Vellios odchází, Hibbert jedná o smlouvě

16/05/2014 0 Od Riči

Apostolos Vellios podle očekávání končí působení v Evertonu, jeho kontrakt vypršel a nový mu nabídnut nebyl. Naopak stálice Tony Hibbert bude pravděpodobně ještě pokračovat.

Vytáhlý řecký útočník přestoupil k Toffees v lednu roku 2011 za £250 tisíc z Iraklisu Soluň. O Vellios se zajímalo mnoho dalších klubů jako například Aston Villa, Fulham, Olympiakos, AEK Atény či Bologna, a tak musel David Moyes vynaložit hodně síly na zkompletování obchodu.

Za Iraklis debutoval v dubnu 2009 ve věku 17 let, první trefa na sebe nenechala dlouho čekat, stalo se to proti slavnému Olympiakosu. Před odchodem na Ostrovy oblékl dres Iraklisu 22x a vstřelil 4 branky.

V Evertonu se po příchodu přesunul do rezervního mužstva, kde začal okamžitě střílet góly. Vzhledem k úzkému kádru a marodce v A-týmu se v dubnu roku 2011 dočkal debutu z pozice střídajícího hráče proti Aston Ville. Ačkoliv se v následujících měsících dokázal prosadit též gólově, byť naskakoval do zápasů většinou z lavičky, do prvního týmu se nikdy neprosadil.

Pšenka mu nekvetla ani pod novým manažerem Robertem Martínezem, během první Španělovy sezóny si Vellios nezahrál ani jednou. Jestli nezapadal do koncepce hry, nebo jednoduše na úroveň Premier League nestačí, se možná dozvíme později. Nyní je jasný jenom jeho konec v Evertonu s celkovou statistikou 24 utkání a 3 branek.

Odchod 22 let starého útočníka Roberto Martínez okomentoval následovně: „S letošním ročníkem bude určitě zklamaný, třeba ale ocenit jeho výborný přístup a neustálou ochotu dřít pro tým. Aktuálně se nachází v situaci, kdy stále v mladém věku potřebuje novou výzvu a nové prostředí, aby ukázal, čeho je schopný.

Přejeme mu vše dobré a jsem si jist, že stejně to vidí všichni Evertonians.“

Spolu s Velliosem opouští Blues také brankař Mason Springthorpe. Devatenáctiletý gólman zavítal na Goodison v únoru roku 2011 ze Shrewsbury Town, do A-mužstva se nikdy neprosadil, maximum bylo několik zápasů na lavičce náhradníků.

Mnozí příznivci se báli ztráty oblíbeného Tony Hibberta, debutant už roku 2001 sice letos nastoupil jenom do čtyř střetnutí, přesto ho hodlá Roberto Martínez v kádru udržet a nabídnout mu novou smlouvu. Ta stará mu za pár dní vyprší.

„S Tonym momentálně probíráme, jak se věci mají, zajímá nás jeho názor, protože v mých očích může stále Evertonu mnoho nabídnout. Zranění ho pravděpodobně připravila o větší herní vytížení, cením si však jeho přínosu pro klub a zkušeností. Rád bych tak charakterového fotbalistu jako Tony Hibbert udržel, hodně to pro nás znamená.

Jeho role je významná, i když si to fanoušci často neuvědomují, protože ho nevidí v akci každý víkend. V tréninku pracuje na sto procent, pomáhá mladým kolegů a vždy, když se objevil na hřišti, byl jsem s jeho výkonem spokojený.“