Rozhovor s Jindřichem Staňkem

24/07/2014 0 Od Riči

Osmnáctiletý talentovaný brankař přestoupil do Evertonu v letošním lednu z pražské Sparty a po podpisu smlouvy na dva a půl roku se okamžitě zapojil do výběru U21. Po půl roce od zásadního kroku v kariéře a před startem nové sezóny nám Jindřich Staněk odpověděl na pár otázek.

Do Evertonu si přišel jako sedmnáctiletý poté, co tě klub sledoval na podzim roku 2013 a následně si vytáhl tě na stáž. Byl si od první chvíle odhodlaný přestoupit do Anglie?

Po stáži jsem byl přesvědčený, že chci přestoupit do tohoto klubu.

Pamatuješ na svou první reakci, když ses dozvěděl o zájmu Evertonu?

Pamatuji si to velmi dobře, akorát skončila první polovina sezóny a já se chystal na pár dnů volna. Byl jsem velmi nadšený, takže jsem týden před stáží trénoval sám s trenérem Srníčkem a Zítkou. A to mi hodně pomohlo, protože kdybych přijel po týdnu volna, nevím, jak bych na tom byl.

Rozhodl ses prosadit v zahraničním fotbale odlišnou cestou než většina fotbalistů, do ciziny si přestoupil v mladém věku, aniž bys okusil domácí ligou soutěž. V čem vidíš výhody tebou zvolené cesty?

Jsem toho názoru, že mladí by měli odcházet do zahraničí, i když třeba nemají zkušenosti v nejvyšší soutěži u nás. Výhody jsou kvalitnější zázemí, tréninky, přístup a podobné věci. Neříkám, že u nás je to tak špatné, ale pro vývoj hráče je to úplně něco jiného. Pokud tedy chce na sobě pracovat.

Začátky v Liverpoolu určitě nebyli lehké, sám v nové zemi. Jak ti pomáhal klub s adaptací?

Klub mi pomáhal úplně se vším. Zařídil mi dopravu na tréninky, bydlení a vše, co se týká normálního života. Už jsem si celkem zvykl, ale občas je to těžké.

Popiš obvyklý den během sezóny.

Každý den je skoro stejný. Ráno trénink, potom jdeme společně na oběd v klubu a odpoledne posilovna. Zbytek dne máme volno.

S kým z klubu si nejvíce rozumíš?

Rozumím si tu se všemi, všichni ti tady chtějí pomáhat. Kluci jsou super, přijali mě dobře, nemám žádný problém.

V čem vidíš největší rozdíl v přístupu k fotbalu mezi Anglií a Českem?

Největší rozdíl je v přístupu od všech.

Od tvého přestupu uběhl půl rok, v čem tě těch šest měsíců nejvíce změnilo?

Určitě žít sám. Starat se sám o sebe a i s jazykem už nemám větší problém. Také tréninky mi dávají hodně a cítím se lépe.

S prvním mužstvem si absolvoval několikadenní tréninkový kemp v Rakousku, jak soustředění hodnotíš z osobní stránky?

Tréninkový kemp s prvním týmem byl super. Z osobní stránky to hodnotím pozitivně. S prvním týmem trénuji už od svého přestupu, takže jsem si na to celkem zvykl. Je to vážně něco neskutečného trénovat s takovými hráči.

Jak často si ve styku s brankaři z prvního týmu Timem Howardem a Joelem Roblesem, snaží se ti předávat zkušenosti?

Každý den a zkušenosti mi předávají při každém cvičení, které děláme. Tim mi hodně pomáhá, když jsme na tréninku. To samé Joel.

Jsi v pravidelném kontaktu s manažerem Robertem Martínezem, mluvil si s ním v době přestupu?

Už při stáži jsme mluvili o mém přestupu, že mají zájem a mají se mnou plán. Jinak takový ten denní kontakt mezi námi probíhá na tréninku, nebo když se potkáme na chodbě. Brankáře maji na starosti Andy Fairman a Inaki Bergara.

V Evertonu pracuje několik klubových legend či bývalých hráčů (Duncan Ferguson, David Unsworth, Kevin Sheedy, dříve Alan Stubbs a nově Joe Royle), kdo z nich na tebe nejvíce zapůsobil?

Určitě Duncan Ferguson a David Unsworth

Jak obecně hodnotíš Everton, pociťuješ na vlastní kůži velikost klubu z každodenního života ve městě a vnímáš rivalitu s Liverpoolem FC?

Everton je velký klub jsem rád, že tu mohu působit. Rivalita ve městě je velmi velká, při jízdě v taxíku se skoro každý zeptá, jestli jste fanda Evertonu nebo Liverpoolu. Rivalitu pociťuji, ale nejsem v klubu tak dlouho, aby byla nějak velká, ale to určitě přijde.

Chodíš se dívat na zápasy na Goodison Park, co říkáš na stadion a jeho atmosféru?

Chodím, je to úžasné. Každý zápas si užívám a udělám vše proto, abych tu atmosféru nasál i z trávníku.

Jaké si dáváš cíle do sezóny 2014/15?

Mé cíle jsou jasné – co nejvíce zápasů chytat a pracovat na sobě.

Oficiální stránky Jindřicha Staňka na Facebooku najdete zde.