Bešić – předpoklad pro dobrou koupi

27/07/2014 0 Od Riči

Saša Ibrulj, bosenský fotbalový novinář, ve svém sloupku vysvětlil, proč by Muhamed Bešić, jehož přestup se dotáhne příští týden po návratu z Thajska, mohl v Evertonu uspět.

Fotbalových devadesát minut na Maracanã stačilo Muhamedovi Bešićovi k tomu, aby vystoupil ze stínu a představil se světu. Téměř neznámý 21 let starý talent zazářil v prvním zápase Bosny a Hercegoviny na Mistrovství světa proti pozdějšímu finalistovi, když mu reprezentační trenér Safet Sušić svěřil post štítového záložníka.

Přestože patřil k jedním z Bosňanů, kterým chyběli zkušenosti a nezahráli v kvalifikačním cyklu na šampionát, Bešić se nezalekl důležité role ve středu pole a stal se důležitou součástí bosenské taktiky. Buldočí povahou zastavoval většinu útočných akcí Argentiny včetně těch vedených kapitánem Lionelem Messim.

Messi nakonec na Bešiće vyzrál, v 65. minutě zápasu se přes něj prosadil a zařídil vítězný gól, přesto střední záložník výkonem zaujal. V rodné zemi vyvolal euforii a lidé ho okamžitě pasovali na budoucího lídra národního výběru. Díky představení proti Argentině a i následným proti Nigérii a Iránu se rázem vyšvihl mezi nejžádanější mladé zboží na fotbalovém trhu v Evropě. Není se čemu divit, jeho klub Ferencvarosi TC ho ocenili lákavou sumou £4m.

Už jenom pár dní po utkání s Argentinou španělský novinář Rafa Valero přispěchal se zájmem ze strany Celty Vigo a nejčastěji se poté zmiňoval přestup do Valencia. Ačkoliv Bešiće mnohé deníky posílali na zdravotní prohlídku na Mestallu, samotný fotbalista vše popřel na základě touhy okusit anglický fotbal.

Přes vyptávání West Hamu, Tottenhamu Hotspur, Cardiffu City a skoro jistý přesun do Swansea City za £3,5m, se šance chopil Roberto Martínez z Evertonu. Martínez už během turnaje Bešiće veřejně vychvaloval a částkou blížící se ke £4m ho nakonec i přetáhl do svého týmu.

Rodák z Berlína započal kariéru v mužstvu Tennis Borussia Berlín, zanedlouho zakotvil v přístavním Hamburku SV, kde okusil německou Bundesligu. Jenom pět dní po debutu za HSV, na Dortmundu v listopadu roku 2010, poprvé reprezentoval Bosnu a Hercegovinu. Ve věku 18 let a 68 dní si připsal první mezinárodní minuty v duelu se Slovenskem v Bratislavě.

Předurčena úspěšná kariéra ovšem nenabrala rychlý spád, v dalších dvou letech nastoupil za první tým pouze ve třech případech a v dubnu roku 2012 Bešić nezkrotil temperamentní povahu, což nevydržel trenér Thorsten Fink, jenž údajně svého svěřence přiškrtil. Ať je pravda jakákoliv, následovala suspendace a o několik týdnů později celý konflikt vyústil odchodem na volný přestup do Ferencvarose. V Maďarsku za dva roky nastoupil k 45 ligovým startům.

Pro Bešiće bude přechod z maďarské ligy do anglické Premier League pochopitelně znamenat obrovský posun. Co ale může tento přestup přinést Evertonu?

S ohledem na výkony z Mistrovství světa Muhamed Bešić by měl zapadnout do Martínezovy sestavy co by dělník středu pole. S důrazným pojetím hry se jeví jako perfektní záskok za Garetha Barryho a Jamese McCarthyho v sezóně, kdy Toffees čeká větší porce zápasů. Bešić je díky tvrdé práci zárukou tlaku na soupeře po celé šíře hřiště.

V bosenské reprezentaci na sebe strhl pozornost jako klasický štítový záložník, ve skutečnosti je Běšić univerzálním obráncem přetvořeným na defenzivního záložníka. Za mládež a rezervu HSV nejčastěji obsazoval post středního obránce a ve Ferencvarosi byl často využíván na pravé obraně. Odtud vychází jeho klid pro defenzivu, zatímco s přehledem rozdává přihrávky. S míčem si rozumí, i tak však často volí nejjednodušší řešení. Ve třech utkáních na Mistrovství světa průměrně vyprodukoval 74,3 přihrávky s 91% úspěšností.

Bešić miluje osobní souboje a hlavně v nich také dominuje. Jeho obranná hra je obohacena o tvrdost, nad níž občas ztrácí kontrolu. V tomto směru si Martínez bude muset dávat pozor. I karetní statistika z loňské sezóny varuje, 12 žlutých karet a jedno vyloučení představuje něco, na čem třeba zapracovat.

Mnoho fotbalistů, kteří na Mistrovství světa vylétli, později vyhořelo a nikdy nepřekonalo povedený turnaj. Nákupy po světových šampionátech během stejného přestupového období bývají rizikem, zvlášť jedná-li se o hráče z malé země typu Bosny a Hercegoviny. Jenže Bešićova cena je výhodná ve srovnání s jeho talentem, tomto případě se proto vyplatí riskovat.

Bešić možná není ověřený delším testem na nejvyšší úrovni, s potřebným časem a správným vedení se ale může stát užitečným článkem kádru Evertonu a skvělou investicí do budoucna.