Deset nejlepších Ossieho momentů

03/08/2014 0 Od Riči

Odchovanec, přes deset let v prvním týmu Evertonu, 388 zápasů, 54 gólů. V dnešním fotbale málo vídáný jev a zcela po právu oslavován benefičním zápasem, Liverpool Echo proto před nedělním výkopem proti Portu připomnělo deset nejvýznamnějších chvil kariéry Leona Osmana.

Úplný začátek

12. ledna 2003 Osman debutoval při prohře na hřišti Spurs 3:4. Pro absolventa akademie šlo o výjimečný den, kterému předcházelo vážné zranění kolene v roce 2001 a hostování v Carlisle United.

Otevření střeleckého účtu

Šikovný záložník vstřelil první branku hned při premiéře v základní sestavě, psal se 1. květen 2004. David Moyes stáhl svého svěřence z hostování v Derby Country, kde pomáhal se záchranou a sbíral cenné zkušenosti v seniorské kopané, a nasadil ho do utkání na Molineux. Tenkrát třiadvacetiletý nováček se prosadil hlavičkou na první tyči po centru Jamese McFaddena ve 2. minutě. Blues přesto podlehli Wolverhamptonu 1:2.

Nejhezčí branka

V sezóně 2007/08 se Blues kvalifikovali do poháru UEFA a v základní skupině přivítali řecký celek AS Larrisa. Kromě tří bodů se Evertonians radovali z ukázkové útočné akce. Leighton Baines potáhl akci po levé straně a na hranici vápna našel Stevena Pienaara, ten chytrou patičkou připravil střeleckou pozici pro nabíhajícího Osmana, jenže dělovkou před Gwladys Street End uklidil míč do sítě.

Zajištění kvalifikace do Evropské ligy

Toffees cestovali k poslednímu kolu sezóny 2008/09 na Craven Cottage, potřebné vítězství a potvrzení konečného 5. místa znamenající Evropskou ligu zařídil téměř holohlavý štírek. Střelecký účet otevřel těsně před poločasovou přestávkou a triumf 2:0 pečetil v 87. minutě.

Orazítkovaný milník

Ve stylový den se proměnila domácí výhra 2:0 nad šampióny z Manchesteru City z března roku 2013. Leon Osman krásnou šajtlí vyprodukoval osmou trefu v ročníku, čímž si stanovil osobní maximum. A navíc šlo o jeho 50. gól za Everton v 300. střetnutí.

Překonání rekordu

Zatímco Southampton odjel z Goodisonu v loňském prosinci s prohrou 1:2, Leon Osman vyběhl na hřišti v dresu Blues po 303. v Premier League a překonal klubový zápis Davida Unswortha. „Cítím se skvěle, chuť důležitých tří bodů jenom zvětšuje nádherný pocit při dosažení rekordu,“ prozradil tehdejší kapitán.

Konečně záznam v derby

V 219. Merseyside derby Osman poprvé skóroval proti Liverpoolu v seniorském fotbale. Již během prvního poločasu si hosté z druhého konce Stanley Parku vybudovali dvoubrankový náskok, jenže muž s 21 na zádech zavelel ranou po rohovém kopu ke konečné remíze 2:2.

Kousek od vavřínů

Jízda FA Cupem v roce 2009 skončila až těsně pod vrcholem. Ve finálovém Wembley s Ossiem v základní sestavě Toffees vedli od 25. sekundy, pohotovým zakončením se zaskvěl Louis Saha. Bohužel Didier Drogba a Frank Lampard dotáhli Chelsea k obratu a trofeji.

V anglické reprezentaci

Osmanovi bylo 31 let, když se dočkal prvního vystoupením v reprezentaci Albionu. 14. listopadu 2012 naskočil do měření sil se Švédskem, v němž kraloval Zlatan Ibrahimović, kromě hattricku zaujal neuvěřitelným dalekonosnými nůžkami. Podruhé a zřejmě naposledy si Ossie záhy zahrál za Anglii proti San Marinu.

Stále platný

Everton v březnu vyloupil St James Park, přičemž závěrečný třetí zásah vystřelil kapitán Leon Osman. Pásku navlékl po třinácté v kariéře a jenom ve dvou případech Everton nevyhrál, když vedl spoluhráče na hřiště. Po skončení souboje s Newcastlem Roberto Martínez přispěchal s pochvalou: „Leon je opravdovým kapitánem a vůdcem. Rozumí hře a vlastní patent na kvalitu.“